Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Laagst aantal ebola-patiënten van dit jaar
6 augustus 2015 |

Laagst aantal ebola-patiënten van dit jaar

#Ebola – Het gaat de goede kant op met de ebola-epidemie. Sinds een jaar is het wekelijks bijkomend patiënten-aantal nog niet zó laag geweest. Dit is positief nieuws, maar het is nog steeds nodig om alert te blijven.

Facebook1.jpg
           In totaal zijn er door de ebola-epidemie zo'n 11.000 mensen overleden waaronder 510 hulpverleners. (Foto: IFRC)

Bij zeven mensen is er in de laatste week van juli ebola geconstateerd. Vier in Guinee en drie in Sierra Leone. Dit is het laagst wekelijkse aantal van dit jaar. In Liberia zijn er geen gevallen bij gekomen. Ook het aantal overledenen daar is vrij laag. Sinds 29 juni zijn daar twee mensen aan het virus gestorven. In Guinee zijn er bovendien voor het eerst sinds september 2014 geen sterfgevallen gemeld.

 

Vaccin

Canadese onderzoekers hebben een ebola-vaccin uitgevonden en sinds maart uitgeprobeerd op vierduizend mensen in Guinee. Het vaccin blijkt goed te werken. Wanneer mensen het hebben gekregen zijn ze voor 100% beschermd tegen het virus. Dit is een goed vooruitzicht aangezien door de epidemie zo'n 11.000 mensen zijn overleden. Ook hulpverleners worden af en toe geteisterd door het virus. Sinds de uitbraak van het virus hebben 880 hulpverleners ebola gekregen en zijn er 510 aan gestorven.  

 
Teruggekeerd

Hoewel het de goede kant op lijkt te gaan in de strijd tegen de ebola-epidemie is het belangrijk om zeer alert te blijven. Ebola is hardnekkig en kan zo weer toeslaan. Liberia was namelijk in mei ebola-vrij verklaard, maar het virus is daar toch weer teruggekeerd. Help ons daarom ebola te bestrijden.