Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Actieweek: Laat Syriërs niet in de kou staan
4 november 2013 |

Actieweek: Laat Syriërs niet in de kou staan

​​Het Nederlandse Rode Kruis roept Nederlanders deze week extra op om "Syriërs niet in kou te laten staan" en de hulp van het Rode Kruis te steunen via giro 6868. Met de winter in het vooruitzicht wordt het de komende maanden ook in Syrië erg koud en nat. Temperaturen dalen tot onder het vriespunt, terwijl velen niets meer hebben. Er is dan ook veel hulp nodig en om die hulp te kunnen bieden is dringend meer geld nodig. Om daaraan bij te dragen doen Prinses Margriet, Irene Moors, Floortje Dessing en Gijs Wanders deze week een beroep op de Nederlanders om steun voor de miljoenen mensen die als gevolg van het conflict op de vlucht zijn.​

Dringend hulp nodig
Door het conflict hebben velen helemaal niets meer. Ze zijn hun huis kwijt en hebben amper spullen en kleding mee kunnen nemen. Het Rode Kruis biedt hulp in Syrië met schoon drinkwater, voedsel, dekens en medische hulp. Maar meer hulp is dringend nodig. Niet alleen meer dekens, kachels en matrassen zodat mensen zich kunnen beschermen tegen de kou. Ook hulp in de vorm van medisch personeel, medicijnen, voedsel en water.

Humanitaire crisis
Het conflict in Syrië duurt nu al ruim 2,5 jaar. Het Rode Kruis, één van de weinige hulporganisaties die in het hele land actief is, benadrukt dat de humanitaire crisis in het land steeds groter wordt. Naar schatting zijn inmiddels 100.000 mensen gedood tijdens het conflict. Dagelijks sterven honderden mensen of raken ziek en gewond. Vrijwilligers van de Rode Kruis zusterverenging de Syrische Rode Halve Maan zetten zich met gevaar voor eigen leven in om slachtoffers te helpen. Al 22 vrijwilligers overleefden het niet. En nog altijd zijn drie Rode Kruishulpverleners die half oktober werden ontvoerd niet vrijgelaten. In verschillende steden rond Damascus, waar hulp ontzettend hard nodig is, lukt het het Rode Kruis niet altijd om hulp te bieden. Toegang is daar niet of nauwelijks te krijgen van de verschillende strijdende partijen.  Waar we wel toegang hebben helpen we maandelijks miljoenen slachtoffers van het geweld.

Campagne
Er is meer dan 100 miljoen euro nodig om de hulpverlening in Syrië en aan Syrische vluchtelingen in buurlanden daaromheen voort te kunnen zetten. Veel vluchtelingen zijn totaal afhankelijk van hulp. Ze hebben geen eten, drinken, medicijnen, maar kunnen ook de huur niet meer betalen. De families lopen daardoor grote risico's om ziek te worden en zonder dak boven hun hoofd in de kou de winter te moeten overleven Het Nederlandse Rode Kruis voert daarom actie. Om zo geld in te zamelen en slachtoffers van het geweld te helpen. Help ook. Geef op giro 6868 of steun het Rode Kruis via www.rodekruis.nl/syrie.