Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Laatste crisisnoodopvang vluchtelingen gesloten
4 februari 2016 |

Laatste crisisnoodopvang vluchtelingen gesloten

#Vluchtelingen – Begin februari heeft het Rode Kruis de laatste crisisnoodopvang voor vluchtelingen gesloten. Rode Kruis-vrijwilligers hebben het afgelopen half jaar naar schatting 29.500 vluchtelingen geholpen.

Jeroen Visser.jpg
 Ready2Helpers richten een crisisnoodpvang voor vluchtelingen. (Foto: Jeroen Visser)

De laatste crisisnoodopvang is begin februari gesloten. Rode Kruis-vrijwilligers hebben het afgelopen half jaar erg druk gehad met diensten draaien in crisisnoodopvang. De vluchtelingenstroom was zo groot dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet genoeg plaats had in de AZC’s. Door heel Nederland werden er crisisnoodopvang geopend waar Rode Kruis-vrijwilligers de vluchtelingen hielpen.

EHBO en opsporing van familieleden

De crisisnoodopvang mochten maximaal 72 uur open zijn, dus de vluchtelingen werden steeds verplaatst. Sommigen van hen zijn er in 7 of 8 geweest. Rode Kruis-vrijwilligers zetten onder andere bedden in de nieuwe locatie zodat de vluchtelingen daar weer konden slapen. Verder hebben vrijwilligers zich ingezet voor EHBO en opsporing van familieleden. Met behulp van 3-minute calls en tracing-verzoeken zijn er 165 mensen weer met hun familie in contact gekomen. Rode Kruis-vrijwilligers hebben aan zo’n 8.250 vluchtelingen eerste hulp verleend.

Ready2Helpers actief

Ons burgerhulpnetwerk Ready2Help is van 6.500 naar 36.644 gegaan. Dankzij deze aanmeldingen zijn er 157 Ready2Help-inzetten geweest. Bij deze inzetten werden er voornamelijk bedden neergezet, schoongemaakt en opgeruimd. Daarnaast werkten Ready2Helpers mee aan Needs Assessments en 3 minute-calls. Ook waren ze actief in Welkom Winkels.  

Twinting Welkom Winkels open

We openden vanaf begin september Welkom Winkels. Hier werd kleding ingezameld voor de vluchtelingen. In totaal zijn er 28 Welkom Winkels geweest en op dit moment zijn er nog 20 open. De afgelopen weken werd er specifiek gevraagd om kleding in kleine herenmaten.

Hieronder zijn alle cijfers van onze inzetten en geholpen vluchtelingen te zien:

Hulp Rode Kruis Vluchtelingen Nederland - Social 04-02-16 V4DEF-01-01.jpg
  Klik op de visual om de grotere versie te bekijken.

Onderdak bieden

Op dit moment is de capaciteit van het COA toereikend om de huidige instroom van vluchtelingen onderdak te kunnen bieden. Dit sluit echter niet uit dat er geen crisisnoodopvang meer nodig is. Het kan zomaar zo zijn dat het Rode Kruis binnenkort weer vluchtelingen opvangt als de stroom groter wordt.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.