Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Lampedusa: Rode Kruis doet dringende oproep aan Europa
13 mei 2014 |

Lampedusa: Rode Kruis doet dringende oproep aan Europa

​Het internationale Rode Kruis heeft haar bezorgdheid geuit over het nieuws dat er opnieuw een boot met vluchtelingen is verongelukt voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Het dodental staat al op 200 en talloze mensen zijn vermist.

Bootvluchtelingen en Italë

Italië is een bekende plek voor immigranten om Europa in te komen. Sinds oktober afgelopen jaar is dit al het vierde grote (en bekende) ongeluk met een immigrantenboot. Eerder kwamen kapseisde er al een boot met Libanese vluchtelingen, en verloren meer dan 360 mensen uit Eritrea en ruim 200 uit Syrië hun leven tijdens de oversteek. In alle gevallen ging het om mensen die op de vlucht waren uit conflictgebieden. Sinds begin dit jaar zijn er al zo'n 40.000 vluchtelingen via de Italiaanse kust binnen gekomen.

Dringende oproep

Het Rode Kruis doet een dringende oproep aan Europese overheden en organisaties om de omstandigheden voor mensen die op deze gevaarlijke en mensonterende manier vluchten, te verbeteren en veiliger te maken. Daarnaast moeten ze, in lijn met internationale wet- en regelgeving, toegang krijgen tot primaire behoeften zoals medische hulp, onderdak en hulp bij het vinden van familie. Het is onnodig en onacceptabel dat er zo veel slachtoffers vallen bij hun zoektocht naar een beter en veiliger leven!