Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Terugblik lancering International Review of the Red Cross
7 november 2013 |

Terugblik lancering International Review of the Red Cross

Afgelopen donderdag 31 oktober 2013 organiseerde het Nederlandse Rode Kruis in samenwerking met de International Review of the Red Cross de eerste lancering van de International Review of the Red Cross  over nieuwe technologieën en oorlogvoering. 

Voor dit event kwamen 60 internationale en nationale genodigden en geïnteresseerden bij elkaar in het internationaal perscentrum Nieuwspoort. Het was de eerste keer dat de Review gelanceerd werd in Nederland. Mariya Nikolova, redactrice van de International Review of the Red Cross presenteerde de Review en ging in op verschillende aspecten en ontwikkelingen van nieuwe technologieën en welke invloeden deze hebben op de hedendaagse oorlogvoering. Zo stelde ze dat nieuwe methodes van oorlogvoering moeten passen binnen de bestaande kaders van de wet. Voor nieuwe technologieën ligt de verantwoordelijkheid bij staten om zorg te dragen dat het gebruik hiervan valt onder de regels van het humanitair oorlogsrecht.

De wereld als een globaal battlefield

Na de lancering van de Review lichtte Prof. dr. Marcel Brus, voorzitter van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV), het onlangs door het CAVV uitgegeven advies over bewapende drones aan Minister Timmermans toe. Zo concludeerde hij dat met betrekking tot deze wapens het huidige recht voldoet en dat de nadruk moet liggen op goede naleving en respect voor de bestaande regels. Daarnaast ging Kolonel dr. Paul Ducheine in op militaire aspecten met betrekking tot bewapende drones en hoe Defensie omgaat met nieuwe technologieën. Vervolgens gingen  beide heren aangevuld met juridisch adviseur Laurent Gisel van International Committee of the Red Cross (ICRC) in discussie over de juridische, militaire en humanitaire aspecten met betrekking tot bewapende drones. Waarbij werd ingegaan op vraagstukken als: waar kan het huidige recht versterkt worden, humanitaire gevolgen van de inzet van drones, het Playstation syndroom en de wereld als een'global battlefield'. Globaal luidde de conclusie dat het huidige internationale recht voldoende draagvlak biedt en dat vooral het naleven van de regels van belang is met betrekking tot het gebruik van bewapende drones.

Visie Rode Kruis op digitale oorlogvoering 

Hierna presenteerde Laurent Gisel de visie van het ICRC op digitale oorlogvoering, waarbij hij zowel de juridische als humanitaire aspecten van dit onderwerp belichtte. Tot slot werd een paneldiscussie gehouden over dit onderwerp tussen bovengenoemde sprekers. In dit debat lag de nadruk op de vele ontwikkelingen die nog komen gaan op het onderwerp cyber warfare en dat daarbij veel onduidelijkheid bestaat voor de wetgeving. Een nieuw te ontwikkelen verdrag werd hierbij niet uitgesloten. Kortom vele mogelijke ontwikkelingen van nieuwe technologieën op het gebied van cyber warfare in de toekomst.

Mocht u de International Review of the Red Cross willen terug lezen dan kunt u deze hier vinden.

​​
​​lancering-review-5.JPG
​​lancering-review-2.JPG
​​lancering-review-3.JPG
​​lacering-review-4.JPG