Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ledenraad stemt in met overname zorghotels
8 juni 2013 |

Ledenraad stemt in met overname zorghotels

De Ledenraad van het Rode Kruis heeft vandaag het groene licht gegeven voor overname van de twee Rode Kruis zorghotels. De exploitatie van zorghotel De Valkenberg in Rheden gaat naar verwachting per 1 juli 2013 over in handen van De Gouden Leeuw Groep. Zorghotel IJsselvliedt wordt waarschijnlijk per 1 januari 2014 overgenomen door de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk. De onderhandelingen verkeren in de finale fase. Met de overname wordt de eerder dreigende sluiting van de hotels voorkomen.

Suzanne Laszlo, manager Hulpverlening van het Rode Kruis: "We zijn ontzettend blij dat de dreigende sluiting van onze zorghotels nu  van de baan lijkt. Met deze twee partijen zijn de gevolgen voor vrijwilligers minimaal, en blijven de arbeidsplaatsen behouden. Maar het allerbelangrijkste is dat onze gasten ook in de toekomst voor hun vakantie terecht kunnen bij de Valkenberg en op IJsselvliedt."

We hebben sinds juni 2012 intensief overlegd met de twee beoogde overname-kandidaten. Nu het uitgewerkte overnamevoorstel akkoord is bevonden door de Ledenraad, worden de laatste stappen tot definitieve overname in gang gezet.

Zorghotels

De Gouden Leeuw Groep is een zorgorganisatie met een breed gedragen landelijk en regionaal netwerk, die onder andere haar expertise heeft op het gebied van zorghotels en de mogelijkheden van tijdelijk verblijf. De Gouden Leeuw Groep startte meer dan 10 jaar geleden het eerste zorghotel van Nederland. De Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk is een stichting die 50 jaar ervaring heeft met het exploiteren van aangepaste groepshotels. Daarnaast organiseert de stichting  vakanties voor mensen die in meer of mindere mate afhankelijk zijn van  zorgverlening.

In de hotels en op het schip de J. Henry Dunant organiseren we bijzondere vakanties voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. Na de overname kunnen de gasten van het Rode Kruis onverminderd gebruik maken van de vakanties in de zorghotels. De J. Henry Dunant blijft in handen van het Rode Kruis en beschikbaar voor bijzondere vakanties.

Sluiting voorkomen

Het Rode Kruis heeft al enkele jaren te maken met een structureel tekort op de begroting. Om te voorkomen dat dit in de toekomst tot financiële problemen leidt, heeft de Ledenraad eind 2010 aan het verenigingsbestuur gevraagd om met een plan te komen voor een op termijn sluitende begroting. Het bestuur heeft daarop een pakket maatregelen samengesteld, waarvan het kostendekkend maken van de eigen zorghotels voor bijzondere vakanties een belangrijke post was. In 2011 maakten we bekend dat we niet langer zelf de bedrijfsvoering voor onze rekening konden nemen; sluiting van de hotels dreigde. Na intensief onderzoek naar mogelijke alternatieven, werden echter twee serieuze kandidaten geïdentificeerd: De Gouden Leeuw Groep en de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk.