Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Levensbedreigende crisis voor jonge kinderen in CAR en Zuid-Soedan
7 februari 2014 |

Levensbedreigende crisis voor jonge kinderen in CAR en Zuid-Soedan

De gezondheidsituatie in het door geweld geteisterde CAR en Zuid-Soedan komt steeds verder onder druk staan. De zorg om epidemieën neemt met de dag toe. Vooral de levens van duizenden kinderen onder de vijf jaar worden bedreigd door mazelen, malaria en diarree.

Mensen en middelen

Slechts 9,9% van de bevolking in Zuid-Soedan heeft toegang tot schoon drinkwater. In CAR is de helft van de bestaande gezondheidsfaciliteiten niet meer operationeel. Gebrek aan mensen en middelen is een groot probleem in de conflictgebieden, waar de gezondheidssituatie al erg labiel was. Het stijgend aantal gewonden heeft de medische voorraden uitgeput. Voor medisch personeel is gevaarlijk om naar het werk te reizen, of ze zijn zelf slachtoffer van het geweld. Vuurgevechten beschadigen ziekenhuizen en medische posten. Al met al een ideale broedplaats voor de uitbraak van epidemiën.

Netten, inenting, voorlichten en drinkwater

Rode Kruis-vrijwilligers in beide landen doen wat ze kunnen om een uitbraak te voorkomen. Zoals de distributie van muskietennetten, het geven van hygiëne voorlichting, inentingscampagnes en schoon drinkwater projecten. De onveilige situatie beperkt de hulpverleners echter om overal te komen.

“We moeten doen wat we kunnen om mensen zo veel mogelijk te helpen, zeg Jean Pierre Taschereau, hoofd noodhulp operaties vanuit Bangui. “De leefsomstandigheden zijn al moeilijk genoeg, met de onzekerheid en onveiligheid.  Ook nog eens ziek worden kunnen ze er absoluut niet bij gebruiken. We starten nu met de distributie van 2,3 miljoen muskietennnetten door het hele gebied. Waarmee we 4,8 miljoen mensen kunnen beschermen tegen malaria.”

Geef voor CAR en Zuid-Soedan

car.jpg 

Duizenden mensen op de vlucht voor het geweld leven in kampen of in de buitenlucht.