Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Levensgrote portretten sieren Coolsingel
13 november 2015 |

Levensgrote portretten sieren Coolsingel

De Coolsingel wordt sinds vrijdagochtend gesierd door acht levensgrote portretten. De komende zestien dagen moeten deze portretten Rotterdammers bewust maken van de mate van hun zelfredzaamheid en die van de mensen in hun directe omgeving. 

Expositie foto.jpg

In opdracht van het Rode Kruis hopen fotografen Sacha de Boer en Raymond Rutting dat de foto’s voorbijgangers aansporen zichzelf en de mensen om hen heen weerbaarder te maken in mogelijke noodsituaties.

Persoonlijke ramp
„Het gaat dan niet per se om rampen als een aardbeving of tsunami, waarbij de hulp van het Rode Kruis bekend is, maar meer om de weerbaarheid in persoonlijke noodsituaties’’, vertelt Frank Asser van het Rode Kruis. „De veranderende maatschappij, en dan met name de veranderingen in de zorg, maakt dat mensen steeds meer op zichzelf zijn aangewezen. Zelfredzaam zijn geeft dan een stukje zelfvertrouwen.’’ 

Inspiratie
De 22-jarige Mandy, die op één van de foto’s staat, kan daarover meepraten. Ze ziet haar familie niet meer en woont in opvanghuis voor jongeren. Ze werkt momenteel hard aan zichzelf om weer op eigen benen te kunnen staan. Tranen vloeien wanneer ze zelf haar foto op de Coolsingel pal voor het oude postkantoor mag plaatsen. "Ik deed in het begin een beetje voor de lol mee met het zelfredzaamheidsprogramma van het Rode Kruis, maar het gaf me het inzicht dat ik mezelf kan helpen en met mijn verhaal ook anderen. Nu hoop ik dat deze levensgrote foto met mijn verhaal voorbijgangers inspireert.’’ 
Mandy Roks ontroerd door eigen foto.jpg
Mandy geëmotioneerd door eigen afbeelding 

Rotterdam telt zo’n negentigduizend mensen die niet of minder zelfredzaam zijn, wat ongeveer gelijk staat aan 15% van de Rotterdamse bevolking. Onder de noemer ‘Samenwerken en de buurt versterken’, is de expositie een initiatief van het Coop Rode Kruis Fonds om mensen weerbaarder te maken in mogelijke noodsituaties. 

De expositie is een initiatief van het Coop Rode Kruis Fonds​ onder de noemer 'Samenwerken en de buurt versterken'. Coop en het Rode Kruis hebben de handen ineengeslagen om mensen weerbaarder te maken in de buurt. 

Bekijk een aantal andere portretten en lees de verhalen ​van de deelnemers aan projecten van zelfredzaamheid.