Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Liberia is ebola-vrij, waakzaamheid blijft nodig
11 mei 2015 |

Liberia is ebola-vrij, waakzaamheid blijft nodig

#Ebola – Liberia is officieel ebola-vrij verklaard op zaterdag 9 mei. De afgelopen tweeënveertig dagen heeft niemand het virus gekregen. Goed nieuws, maar het Rode Kruis is voorzichtig optimistisch.

CEkVVlHW8AASJA2.jpg large.jpg 

Het Rode Kruis is ongelooflijk trots op de onvermoeibare inzet van de vrijwilligers en medewerkers.  

"De Liberianen moeten waakzaam blijven en doorgaan met de veiligheidsmaatregelen," zegt Fayiah Tamba, secretaris generaal van het Liberiaanse Nationale Rode Kruis. De buurlanden Guinee en Sierra Leone zijn nog niet ebola-vrij. "Zo lang het virus daar toeslaat, zijn wij nog steeds in gevaar," aldus Tamba.

 

Ondanks het goede nieuws is er in Liberia nog veel werk te doen bij het ondersteunen van getroffen families. Het land heeft nog een lange weg te gaan bij het herstel van de epidemie. Tamba: "Onze vrijwilligers zullen hulp blijven verlenen om de Liberiaanse mensen en gemeenschappen te helpen. Ook moeten we andere ziektes tegengaan zoals malaria, de mazelen en via water overgebrachte ziekten."

Strategieën

Het Rode Kruis werkt samen met het ministerie van Volksgezondheid en partnerorganisaties om de gezondheidszorg te versterken. Daarnaast ontwikkelen de partijen strategieën om toekomstige epidemieën beter te kunnen behandelen of te voorkomen. Er zal op tijd moeten worden gereageerd wanneer het virus opnieuw uitbreekt. "Het Rode Kruis is ongelofelijk trots op de inzet en de onvermoeibaarheid van onze medewerkers en vrijwilligers die zich inzetten voor de strijd tegen ebola," zegt Tamba. "Met gevaar voor eigen leven hebben ze de slachtoffers geholpen."

 

Liberia is ebola-vrij, maar de buurlanden Sierra Leone en Guinee nog niet. Wil je helpen om deze landen ook te genezen van de ernstige epidemie? Doneer dan op NL83 INGB 0000 0068 68, ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag en onder vermelding van ebola.