Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Libië: Aantal verdronken bootvluchtelingen blijft stijgen, Internationale Rode Kruis roept op tot actie
27 mei 2016 |

Libië: Aantal verdronken bootvluchtelingen blijft stijgen, Internationale Rode Kruis roept op tot actie

Terwijl steeds meer mensen verdrinken op de Middellandse Zee, doen Rode Kruis- en Rode Halve Maan- vrijwilligers hun best om zoveel mogelijk overlevenden te helpen. Het International Rode Kruis blijft regeringen en instellingen oproepen deze migranten te beschermen en het recht van alle mensen op veiligheid en waardigheid te erkennen.

bootvluchtelingen.jpg    Nu de weersomstandigheden beter worden, zullen meer en meer mensen de overtocht wagen. (Foto: IFRC)

Duizenden mensen riskeren hun leven

Alleen al in de laatste twee dagen zijn tenminste 3000 mensen door de Italiaanse marine en de Libische kustwacht gered. Meer dan 80 opvarenden hebben de overtocht waarschijnlijk niet overleefd. “Duizenden mensen riskeren elke dag hun leven in een poging Europa te bereiken. Velen halen het niet,” zegt Elias Ghanem, de regionale Rode Halve Maan directeur van het Midden-Oosten en Noord- Afrika.

Voedsel en dekens

De Libische Rode Halve Maan heeft gisteren nog meer dan 200 mensen geholpen die gered waren in de buurt van de stad Zuwarah. Vrijwilligers gaven opvarenden voedsel en dekens en verleenden eerste hulp. Vluchtelingen die dringend medische hulp nodig hadden, werden door het Rode Halve Maan-team naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen vervoerd.

“We roepen alle leiders op om te zorgen voor veilige routes voor mensen die op de vlucht zijn voor geweld. We moeten die mensen beschermen. Lokale spelers zoals de Libische Rode Halve Maan zijn nu een van de weinige die mensen kunnen helpen na zulke tragedies,” zegt Ghanem.

Respect en waardigheid

Ondanks de moeilijke situatie in het land, gaat de Libische Rode Halve Maan door met de hulp. Niet alleen aan de kust, maar ook op andere sleutellocaties in het land, met steun van de Europese Unie. De Rode Halve Maan-vereniging verleent eerste hulp, psychosociale steun en medische assistentie. Libische Rode Halve Maan- teams zoeken ook naar de lichamen van mensen die verdronken zijn en zorgen ervoor dat deze met respect en waardigheid vervoerd worden, voor ze worden begraven.

De Rode Halve Maan-vereniging  helpt migranten die de overtocht wel haalden contact te zoeken met  hun families in het land van herkomst. De internationale organisatie voor migratie (IOM) werkt nauw samen met de Libische Rode Halve Maan om diegene die naar huis willen, veilig te laten terugkeren.

Betere toekomst

De Middellandse Zee is de belangrijkste route die migranten nemen in hun poging Europa te bereiken. Nu de weersomstandigheden beter worden, zullen meer mensen de risicovolle overtocht maken. Als er niet onmiddellijk iets gedaan wordt om de migranten op land en op zee beter te beschermen, zal het aantal mensen dat  sterft op zoek naar een betere toekomst waarschijnlijk snel toenemen.

Artikel delen?