Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Moderne hulpverlening: "Liever wifi dan eten"
20 april 2017 |

Moderne hulpverlening: "Liever wifi dan eten"

Voedsel, water en medische hulp? Nee! Wifi is de eerste levensbehoefte. Yves Daccord moet even wennen aan het idee, maar de directeur van het Internationale Kruis begrijpt het wel. “De eerste keer dat ik het hoorde, dacht ik: wat gebeurt hier? Is dit noodhulp? Ja, dat is het dus wel”, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Liever wifi dan eten website 2.png“Connectiviteit is voor deze generatie een eerste levensbehoefte. Ze willen weten hoe het met hun familie in een ander dorp is." Foto: Rode Kruis.

‘Klassieke hulpverlening’ voorbij

Het is even wennen, maar de tijden van de ‘klassieke hulpverlening’ zijn voorbij in ramp- en conflictgebieden. Decennia lang zorgden hulporganisaties zoals het Rode Kruis met name voor zaken als eten, drinken, kleren en medicijnen.
 
De afgelopen jaren is er een nieuwe (dringende) behoefte bij gekomen: wifi. ,,We moeten beter luisteren naar de behoeften van mensen in nood. Zij gaan met hun tijd mee. Dat moet de hulpverlening ook doen”, aldus de directeur van het Internationale Kruis.

Waarom behoefte aan wifi?

Wifi voor spelletjes spelen of selfies maken? Nee, dat is niet de reden waarom er in landen als Syrië, Irak of Somalië grote behoefte is aan wifi.  “Connectiviteit is voor deze generatie een eerste levensbehoefte. Ze willen weten hoe het met hun familie in een ander dorp is, hoe het conflict zich ontwikkelt, waar de bommen vallen, waar ze nog veilig zijn. Dat is veel belangrijker dan een stapel kleren.”
 

Liever wifi dan eten Facebook.png 

,,We moeten beter luisteren naar de behoeften van mensen in nood. Zij gaan met hun tijd mee. Dat moet de hulpverlening ook doen.” Foto: Rode Kruis.

Hulp van Rode Kruis essentieel

Er zijn meer brandhaarden dan ooit en 65 miljoen mensen zijn op de vlucht. De noden worden steeds groter en hulp van het Rode Kruis is essentieel. Yves Daccord was in Nederland om Kamerleden te informeren over de toekomst van noodhulp.
 

Artikel delen?