Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Logeerpartij in Zimbabwe valt presentator StukTV zwaar tegen
22 mei 2016 |

Logeerpartij in Zimbabwe valt presentator StukTV zwaar tegen

​#DroogteAfrika – StukTV-presenator Thomas van der Vlugt werd vier dagen door Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels gedropt bij een Zimbabwaans gezin. “We aten maar één maaltijd per dag”.

Thomas met gastgezin-zimbabwe.jpg 

“Ik dacht vooraf nog: weinig eten, dat kan ik wel aan. Ik ben een grote jongen. Maar het viel vies tegen”, zegt Thomas nu hij terug is van zijn logeerpartij in Zimbabwe. Het land vecht tegen extreme droogte en er dreigt hongersnood.

Voetballen

Thomas sliep bij een moeder met vier kinderen die in een paar rieten hutjes wonen. De kinderen zijn 12, 9, 7 en 4 jaar oud. Hun vader is overleden. “In het begin voelde ik me ongemakkelijk. De kinderen waren erg verlegen”. Maar dat was al snel over. Hij speelde ’s avonds vaak voetbal met ze of andere spelletjes.

Moeite met concentreren

Overdag gingen de kinderen naar school. Thomas zag dat ze moeite hadden zich te concentreren door het tekort aan eten. “Sommigen maken hun school niet eens af en dan blijven ze arm omdat ze geen goede baan kunnen krijgen”, zegt hij.

Andijvie met maïsdeeg

Elke dag at Thomas één maaltijd: Andijvie met maïsdeeg. “Soms was er alleen andijvie. Dat was wel erg weinig. Ik zat er maar vier dagen, maar zij hebben elke dag zo weinig te eten. Dat vind ik echt heel erg. Het viel me zwaar om afscheid van ze te nemen.”

Afleveringen StukTV

”In Nederland heb je rechts een supermarkt en links een snackbar. Maar de mensen in Zimbabwe hebben gewoon honger.” Nu hij terug in Nederland is, wil Thomas zo veel mogelijk vertellen over zijn ervaringen. Hij heeft vier ​afleveringen over zijn logeerpartij gemaakt, die hij gaat uitzenden op het Youtube-kanaal StukTV. “In Nederland is er nog nauwelijks aandacht voor deze dreigende ramp. Maar we moeten nu wel iets gaan doen. Het wordt alleen nog maar erger.”

Bekijk hier de eerste aflevering over Thomas zijn verblijf in Zimbabwe:

 


  Help mee en doneer nu. 

 

Artikel delen?