Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Luisterend oor bij gijzelingsdrama
7 september 2016 |

Luisterend oor bij gijzelingsdrama

Op 7 november 2013 gijzelt een vader zijn 3-jarige dochter in het Limburgse plaatsje Reuver. Het Rode Kruis wordt opgeroepen om hulp te verlenen en omwonenden op te vangen. Wim Hoeben is één van hen. Hij is die dag teamleider. 

wim_hoeben_site.jpg
Wim Hoeben is al 53 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis.

"Nadat ik de oproep kreeg, ben ik meteen naar de locatie gegaan", vertelt Wim. De politie heeft het gebied rondom het huis waar de gijzeling plaatsvindt inmiddels afgesloten. "Met vijf vrijwilligers hebben we een plek ingericht waar we omwonenden opvingen die hun huis niet in mochten", vertelt Wim. 

Het ergste gebeurde
​Het team van vrijwilligers voorziet mensen uit de buurt van onderdak, eten en drinken en biedt een luisterend oor. Na vijf lange uren komt de gijzeling tot een dramatisch eind. De vader berooft zijn dochtertje en zichzelf van het leven. "Het ergste wat kon gebeuren, is gebeurd".  

Iedereen is zeer emotioneel en vrijwilligers proberen buurtbewoners zo goed mogelijk op te vangen. Na afloop van de inzet komen alle vrijwilligers samen om de gebeurtenissen met elkaar te evalueren. "Als teamleider hou je in de gaten of er vrijwilligers zijn die het moeilijk hebben en extra steun nodig hebben. In dit geval hebben we een paar weken later ook nog een bijeenkomst gehad om na te praten en om te kijken of iemand nog hulp nodig had".

53 jaar vrijwilliger
Heel heftig allemaal, maar gelukkig komen dit soort gebeurtenissen zelden voor. Wim Hoeben kan het weten; hij werkt al 53 jaar voor het Rode kruis. "Het begon met een EHBO-cursus en van daaruit ben ik verder gegaan". Ondertussen is hij niet meer weg te denken uit de organisatie. Hij is teamleider en vrijwilliger, organiseert opleidingen en is net -na 17 jaar- gestopt met een bestuursfunctie. Wat is het dat hem al 53 jaar aan het Rode Kruis bindt? Hoeben weet het zelf eigenlijk niet zo goed. "De organisatie spreekt me aan, ze staan voor iedereen klaar. Maar wat het is? Ik denk dat het een beetje in de genen zit". 

Word vrijwilliger

Wil jij net als Wim ook hulp bieden bij incidentent en rampen? Bekijk dan hier de vacatures 'Bevolkingszorg' en meld je aan.


Artikel delen?