Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Veiligheidssituatie Mali verhindert uitbreiding hulp
3 mei 2012 |

Veiligheidssituatie Mali verhindert uitbreiding hulp

Jürg Eglin, hoofd de regionale delegatie in Mali and Niger: "Toegang tot gezondheidszorg, voedsel en water was al nijpend in deze kwetsbare regio. De situatie is nog eens verslechterd door het aanhoudende conflict."

Hulp aan ziekenhuizen

De gevechten vinden vooral plaats tussen regeringstroepen en gewapende oppositiegroeperingen, maar in verschillende regio’s richt het geweld zich ook tot burgers. Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Velen hebben medische hulp nodig. Het Rode Kruis helpt door ziekenhuizen en medische posten te voorzien van voedsel, medisch personeel, medicijnen en medicamenten. Ook levert het Rode Kruis brandstof om de watervoorzieningen in de stad Gao op gang te houden.
 

Gegarandeerde veiligheid

Veel hulporganisaties hebben als gevolg van het geweld de regio verlaten, terwijl de hulpvraag enorm is. Eglin: "Het is nodig dat we onze hulp verder opschalen tot een grote humanitaire operatie, maar tot dusver hebben we nog niet de benodigde veiligheidsgaranties. De situatie is erg onstabiel en complex. Vertegenwoordigers van het internationale Rode Kruis kweken op dit moment begrip bij alle betrokken partijen voor de neutrale en onafhankelijke hulpverlening van het Rode Kruis. Om volledig aan de enorme hulpbehoefte te kunnen voldoen, moeten alle partijen de rol van het Rode Kruis accepteren en veiligheid garanderen."
Rode Kruis deelt goederen uit