Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Mannen probeerden me te beroven"
28 september 2015 |

"Mannen probeerden me te beroven"

​#Vluchtelingen - Vluchtelingen in de Jaarbeurs krijgen kledingpakketten die door de Welkom Winkel van het Rode Kruis in Utrecht zijn samengesteld. “Ik ben onderweg alles verloren”, vertelt Ashraf Benjamin (25).

VV1.jpg
 De vluchtelingen verzamelen zich bij de Rabobank. Het distributiepunt van de Welkom Winkel.

Aman (20) uit Eritrea is gevlucht voor de studie die hij volgde. Hij moest verplicht naar een school voor militairen. "Ik ben 2 jaar in dienst geweest in Sawa. Een beruchte school voor jonge soldaten. Het was een zware tijd", vertelt hij. "Regelmatig werd ik mishandeld en ik moest maandenlang honderden kilometers lopen." Hij neemt dankbaar een tas met kleding aan van een Ready2Helper. "Het leven van een soldaat in Eritrea is slecht. Ik wil graag in een land wonen waar vrede is. Dat heb ik hier gevonden."  

"Ik ben verschrikkelijk bezorgd"

De Syrische vluchteling Mustafa (21) is nog niet opgelucht. Vijf maanden geleden trouwde hij en zijn vrouw is inmiddels zwanger. Vanwege het conflict in Aleppo en vanwege hun Koerdische afkomst kunnen ze niet in Syrië blijven. De vluchtroute naar Europa is echter te gevaarlijk voor Mustafa's vrouw. Hij besloot daarom eerst zelf te gaan en haar en de toekomstige baby daarna op een veilige manier hier te krijgen. "Ik ben verschrikkelijk bezorgd en denk elk moment aan haar. Ik mis haar ontzettend." Mustafa wil hier graag een nieuw leven opbouwen met zijn gezin. "Als ik ben herenigd met mijn vrouw en kind dan ga ik hier werken als kledingontwerper. Net zoals in Aleppo." Hij kijkt naar de kledingzak in zijn handen. "Ik ben erg blij met deze kleding. Zelf heb ik helemaal niets meer".

VV2.jpg
 Mustafa had alleen dit t-shirt en een trainingsbroek aan. Met zijn nieuwe kleding heeft hij het niet koud in de winter.

Mijn huis was kapotgemaakt

Ashraf Benjamin (25) loopt op slippers. De kleren die hij aan heeft zijn z'n enige set. "Ik ben gelovig en dat geeft problemen in Soedan", vertelt hij over zijn vlucht die samen met zijn oom en broertje uit Soedan is weggegaan. "Mijn huis was kapotgemaakt. Ik had geen keus en moest wel vluchten."  De reis was erg gevaarlijk. "Vreemde mannen probeerden me te beroven en sloegen me in elkaar." Hij vindt het fijn dat hij in Nederland is en neemt het kledingpakket in ontvangst dat door de Welkom Winkel in Utrecht is samengesteld. De slippers houdt hij nog even aan: het weer in Utrecht laat het vanochtend toe. "In Soedan studeerde ik voor ingenieur", blikt hij voorzichtig vooruit. "Hopelijk kan ik dit hier afmaken."

VV3.jpg
 De mannen maken de zakken open en passen de kleding en de schoenen.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Wil je ook spullen brengen naar een Welkom Winkel of helpen als vrijwilliger? Klik hier voor meer informatie.