Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Meer dan 70.000 Syriërs gevlucht door geweld Aleppo
22 februari 2016 |

Meer dan 70.000 Syriërs gevlucht door geweld Aleppo

​#ConflictSyrië – Het Internationale Rode Kruis is bezorgd over de verslechterde humanitaire situatie in de stad en de regio Aleppo. Tienduizenden Syriërs zijn vanwege het geweld hun huis uit gevlucht.

Aleppo-2013-2-web.jpg
 In Aleppo vernielen strijdende partijen steeds meer gebouwen. (Foto: Twitter, ICRC)

Het geweld in de regio en de stad Aleppo wordt steeds heftiger. Ziekenhuizen en medisch personeel zijn regelmatig doelwit van de gevechten. De Syriërs hebben nauwelijks toegang tot water en er is geen elektriciteit meer. Meer dan 70.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten. “De bevolking in Aleppo lijdt verschrikkelijk onder het geweld. Het aantal ontheemden stijgt met de dag. Hulpverlening is lastig omdat de meest belangrijke wegen om mensen te ondersteunen met humanitaire hulp beschadigd zijn”, zegt Marianne Gasser, hoofd Internationale Rode Kruis-delegatie in Syrië. Momenteel is ze in Aleppo.

Twee ziekenhuizen beschadigd

In het noorden van regjo Aleppo zijn op 15 februari 2016 twee ziekenhuizen door het geweld beschadigd. Hierbij zijn burgerslachtoffers gevallen onder wie medische hulpverleners. Beide ziekenhuizen zijn het ergst geraakt in het deel waar medische zorg aan honderden baby’s wordt verleend. Deze afdelingen zijn nu buiten dienst.

Aleppo-2013-1-twitter.jpg
  In Aleppo wordt nu al meer dan 5 jaar gevochten. Voor kinderen is het de alledaagse realiteit geworden. (Foto: H. Hvanesian, 2013, ICRC) 

Oproep aan strijdende partijen

Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op om onmiddellijk te stoppen met de aanvallen op zorginstellingen en het personeel dat daar werkt. “Ziekenhuizen zijn beschermd op grond van het internationale humanitaire oorlogsrecht,” aldus Gasser.

Enige bron van water

“Ook het vernietigen van essentiële basisinfrastructuren zoals waterzuiveringsinstallaties mag niet ingezet worden als wapen in de strijd,” zegt Gasser. “Want als er geen water is zullen burgers zich massaal verplaatsen. De humanitaire gevolgen zijn dan groot.” Het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) werken nauw samen met lokale waterschappen om de toegang tot schoon water te herstellen. Ook boren ze waterbronnen aan in de grond voor de watervoorziening van zo’n 1,5 miljoen mensen.

Hulp aan patiënten

Het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) hebben de handen ineengeslagen om de beschadigde ziekenhuizen te ondersteunen. Ze hebben zuurstof en medisch materiaal geleverd voor meer dan 400.000 patiënten. 160.000 patiënten worden behandeld in 6 poliklinieken van SARC op het platteland in het noorden en westen van de regio Aleppo.

Aleppo-2013-web-1.jpg
 Kinderen proberen zich tijdens de conflicten te vermaken door kogels te verzamelen. (Foto: H. Hvanesian, 2013, ICRC) 

Land opbouwen

“De behoeften en het lijden zijn enorm in de stad Aleppo en op het platteland. Syriërs zijn echter moedig en willen hun land graag opbouwen. Helaas is er een groot tekort aan brandstof, water en bouwmateriaal. De veiligheidssituatie is bovendien erg instabiel”, zegt Gasser.

Bezoek Peter Maurer

De komende 5 dagen is Peter Maurer, de president van het Internationale Rode Kruis, in Syrië. Hij gaat daar Syrische ambtenaren ontmoeten en hij wil met eigen ogen zien hoe erg de humanitaire situatie is verslechterd.

 

Aleppo-Artikel.jpg
 Vrijwilligers repareren een waterpomp zodat er weer toegang is tot drinkwater. (Foto: Islam Mardini, SARC) 

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


 

Facebook-campagne voor Syrië

Nieuw voor het Rode Kruis is de Facebook-campagne die we starten voor de Syriërs. Volg ons op Facebook.

Artikel delen?