Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Meer hulp in Oekraïne
6 augustus 2014 |

Meer hulp in Oekraïne

​​Het Rode Kruis breidt haar hulpverlening aan vluchtelingen in het Oosten van de Oekraïne uit. 

Medische ondersteuning en familiehereniging

Er zal met name worden gezorgd voor meer medische ondersteuning. Ook vluchtelingen die familieleden zijn kwijtgeraakt, kunnen rekenen op hulp bij het herstellen van contact. De hulpoperatie is geconcentreerd op de regio's bij de Oekraïense steden Charkov, Marioepol en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. In de plaatsen Kramatorsk en Slovjansk zijn ook vrijwilligers van het Rode Kruis actief; daar keren inwoners inmiddels terug.

De vluchtelingenstroom in Oekraïne houdt ondertussen aan. Onder meer in de buurt van het gebied van de vliegramp. ​

Feiten en cijfers hulpverlening tot nu toe

  • Sinds april heeft het Rode Kruis meer dan 25 medische centra in Donetsk, Luhansk en Kharkiv bevoorraad.
  • ​Het Oekraïense Rode Kruis heeft meer dan 10.000 vluchtelingen opgevangen sinds het begin van de crisis. Er werden onder andere voedingsmiddelen, hygiene kits, huishoudelijke benodigdheden en kleding aan de mensen verstrekt.
  • Na de vliegramp werden er lijkzakken en andere benogdheden voor de berging van de lichamen van de slachtoffers door het Rode Kruis verstrekt. Een gespecialiseerde vertegenwoordiging van het Internationale Rode Kruis is momenteel in Oekraïne aanwezig om de berging van lichamen waar mogelijk en nodig te ondersteunen.​
  • Het Rode Kruis ondersteunde de Russiche migratiedienst bij de ontwikkeling van een systeem om Oekraïense​ vluchtelingen te registreren. Er werden meer dan 33.000 vluchtelingen geteld.
  • In Rostov werd in totaal 120 ton voedsel gedistribueerd aan mensen die niet in de positie waren zelf aan eten te komen.
  • Het Rode Kruis assisteerde de repatriering van 3 ernstig gewonde Oekraïense​ soldaten vanuit Rusland​

Doneer direct en steun het Rode Kruis Start je eigen actie en help een ander!  Aanmelden nieuwsbrief Word nu ook vrijwilliger Volg het Rode Kruis via Twitter Volg het Rode Kruis op Google + Volg het Rode Kruis op LinkedIn