Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Meer hulp nodig in Syrië
14 mei 2013 |

Meer hulp nodig in Syrië

Het conflict in Syrië is in twee jaar tijd uitgemond in een grote humanitaire ramp. De geboden hulp voldoet nog lang niet aan de behoeften van de getroffen bevolking. Het Internationale Rode Kruis heeft aangekondigd de hulpverlening uit te breiden.

Bescheiden en ambitieus

“Tot dusver hebben we miljoenen Syriers hulp kunnen bieden. Ook hebben we sinds een paar maanden betere toegang tot de meest getroffen gebieden”, aldus Robert Mardini, hoofd van de Midden-Oosten hulpoperaties. “Desondanks is geboden hulp onvoldoende om aan de behoeften van de miljoenen slachtoffers van het conflict te voldoen.  Hulp wordt nog gehinderd door veiligheidsrestricties,  bureaucratie en militaire controles. Onze plannen om de hulpverlening verder op te schroeven zijn aan de ene kant bescheiden, als we kijken naar wat er nodig is. Aan de andere kant ambitieus, als we kijken naar de  praktische realiteit.”

Aanvallen hulpverleners

“Door het steeds toenemende geweld en de sterk verzwakte economie worstelen nog steeds veel mensen om te overleven”, vervolgt Mardini. Ondanks onze herhaaldelijke oproep aan de strijdende partijen om het humanitair oorlogsrecht op te volgen, vallen dagelijks honderden doden en gewonden onder de burgerbevolking. Duizenden zijn gevangengezet of worden vermist. Aanvallen op medische faciliteiten en personeel gaan onverminderd door. Complete families zijn voortdurend op de vlucht. Binnen Syrisch grensgebied zijn 4 miljoen ontheemden. Meer dan een miljoen mensen zoekt een veilig heenkomen in buurlanden.”

Hulp

“Onze prioriteit is het herstellen van belangrijke publieke  faciliteiten, zoals watervoorziening en vuilnisophaal. Verder distribueren we, samen met de vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan, maandelijkse voedselpakketten aan 450.000 mensen. En huishoudartikelen aan 112.500 mensen. Verder voorzien we 12,5 miljoen mensen van schoon drinkwater.”  

Steun de slachtoffers van het geweld in Syrië

Laat de mensen in Syrië niet aan hun lot over. Geef op IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen) ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag o.v.v. Syrië.