Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Meer hulp voor bestrijding van Ebola
19 september 2014 |

Meer hulp voor bestrijding van Ebola

Het Nederlandse Rode Kruis krijgt 3 miljoen euro voor de bestrijding van Ebola. Dat heeft Minister Ploumen vandaag bekend gemaakt. De bijdrage zal gebruikt worden om besmetting van het virus te voorkomen in Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de toenemende behoefte aan hulp in de landen die zijn getroffen door het Ebola-virus. De verspreiding van het virus gaat nog steeds erg snel en meer hulp is nodig.

De internationale noodhulporganisatie heeft inmiddels programma's lopen in twaalf verschillende Afrikaanse landen. In Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria gaat het om grootschalige hulpverlening. In de overige landen als Ivoorkust, Mali, Senegal, Kameroen, Benin, Togo, Tsjaad en Gambia ligt de nadruk op paraatheid en voorzorgsmaatregelen.

Steun van het kabinet

De hulpverlening van het Rode Kruis zich op de hulp aan in totaal meer dan 37 miljoen mensen in het getroffen gebied. Voor verdere ondersteuning van de hulpverlening heeft het kabinet 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld zal gebruikt worden om besmetting van het virus te voorkomen in Sierra Leone, Liberia en Guinee, onder andere door het opleiden van extra hulpverleners.

Voorlichting

Op dit moment zijn al duizenden vrijwilligers in de weer om de bevolking voor te lichten en helpen zo de verspreiding van Ebola te voorkomen. Het geven van voorlichting en het creëren van bewustzijn zijn de belangrijkste elementen in de aanpak van de hulpverlening. De Rode Kruisvrijwilligers zijn zelf afkomstig uit de lokale gemeenschappen en juist zij kunnen geruchten uit de wereld helpen of culturele misvattingen over de ziekte ontkrachten, door middel van hun betrokkenheid bij de gemeenschap. Daarnaast is het Rode Kruis betrokken bij het bieden psychosociale ondersteuning en het bergen van lichamen, het traceren van familieleden die in contact zijn geweest met een mogelijke Ebolapatient, het vervoer  en behandeling van patiënten.

Nieuw behandelcentrum

Deze week heeft het Rode Kruis haar eerste behandelcentrum geopend in Kenema in Sierra Leone. Kenema is een van de districten die het zwaarst getroffen is door de dodelijke uitbraak van de ziekte. Het behandelcentrum is gebouwd op verzoek van de regering en wordt bemand door bijna 100 hulpverleners van het Rode Kruis. Er is ruimte voor 60 patiënten en zal naar verwachting een jaar open zijn.