Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws De meest gestelde vragen over de ebola-epidemie
3 oktober 2014 |

De meest gestelde vragen over de ebola-epidemie

#Ebola - De angst over het virus verspreidt zich sneller dan het virus zelf. Daarom is het belangrijk om de feiten te kennen en te weten hoe jij kunt bijdragen aan de strijd tegen ebola.

Wat is het ebola-virus?

 • Het virus werd ontdekt in 1979 in de Democratische Republiek Congo tijdens een uitbraak in een gemeenschap aan de ebola-rivier waaraan het virus zijn naam dankt. Het virus wordt waarschijnlijk door wilde dieren overgedragen op mensen en verspreidt zich door de overdracht van mens-tot-mens. Op dit moment is er nog geen vaccin of medicatie beschikbaar om een besmetting te voorkomen of te bestrijden.

Wat zijn de symptomen van ebola?

 • Het ebola-virus veroorzaakt een ernstige ziekte. De eerste symptomen openbaren zich tussen 2 en 21 dagen na het oplopen van het virus. Een besmet persoon heeft vaak plotseling hoge koorts, is extreem moe, heeft hoofdpijn, pijn in het lichaam en een verlies van eetlust. Daarna kunnen braken, diarree en uitslag voorkomen. In een later stadium kan de patiënt lever- en nierfalen krijgen, en interne en externe bloedingen.

Waar is de uitbraak van ebola?

 • Sinds februari 2014 zijn er besmettingen bekend in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Tussen juli en september 2014 zijn enkele patiënten in Nigeria gemeld en is een geïsoleerd geval voorgekomen in Senegal. De kleine uitbraak in de Democratische Republiek Congo is niet gerelateerd aan de epidemie in West-Afrika. De uitbraak is eind 2015 officieel voorbij verklaard. Echter in 2016 zijn  nieuwe ziektegevallen geregistreerd.

Hoe wordt ebola overgedragen?

 • Het risico op besmetting met het ebola-virus is relatief laag. Om het virus op te lopen, moet iemand in contact komen met de lichaamsvloeistoffen van een patiënt die met het ebola-virus besmet is of eraan overleden is. Indien de persoon daarna zijn of haar ogen, neus of mond aanraakt of vloeistoffen in een wondje op de huid laat komen, kan besmetting plaatsvinden. Lichaamsvloeistoffen zijn onder andere zweet, feces, urine, tranen, sperma, vaginaal vocht en bloed. Om deze reden gebeurt het aan- en uittrekken van de beschermende kleding door gezondheidsmedewerkers altijd uiterst secuur en voorzichtig. Veel van de beschermende kleding wordt om deze reden ook na eenmaal dragen vernietigd. Patiënten zijn pas besmettelijk wanneer zij symptomen vertonen. Tijdens de incubatieperiode die tussen 2 en 21 dagen kan duren, zijn zij niet besmettelijk.

Verspreidt het ebola-virus zich via de lucht?

 • Het ebola virus verspreidt zich niet via de lucht. Sinds de ontdekking van het virus bestaat de vrees dat het virus zich op een dag zal muteren en wel via lucht verspreidbaar zal zijn. Dit is echter uiterst onwaarschijnlijk. Volgens de World Health Organisation (WHO) is dit tijdens tientallen jaren uitgebreid onderzoek naar het ebola-virus nog nooit waargenomen.

Hoe worden patiënten behandeld?

 • Op het moment is er nog geen behandeling voor de ziekte. Ernstig zieke patiënten hebben intensieve en palliatieve zorg nodig. Hydratatie doormiddel van dranken met veel elektrolyten of infusen is hierbij erg belangrijk. Ook is het belangrijk dat de patiënt genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

sierra-leone-ebola-survivors.jpg 

De eerste gezondverklaarde (ex-) ebola-patiënten mochten de Rode Kruis-ebola-kliniek in Kenema, Sierra Leone al verlaten.

Wat doet het Rode Kruis in de strijd tegen ebola?

De strijd tegen ebola stoelt op vijf pijlers:

(1) veilige en waardige begrafenissen

(2) interactieve communicatie en voorlichting

(3) het opsporen en monitoren van personen die in contact zijn geweest met een symptomatische patiënt

(4) behandeling

(5) psychosociale zorg

Alle activiteiten worden uitgevoerd in overleg met getroffen gemeenschappen, vrijwilligers, lokale en internationale medewerkers en vele andere organisaties. Alleen door samen te werken kan de epidemie een halt toe geroepen worden.

Het Rode Kruis beschrijft de geplande hulp in emergency appeals. De emergency appeals voor Guinee, Liberia en Sierra Leone lopen tot en met december 2017. Het eindigen van de epidemie blijft voor het Rode Kruis de eerste prioriteit en parallel zullen activiteiten gestart worden om de meest kwetsbaren te helpen om hun leven weer op te bouwen en sterk te staan bij eventuele toekomstige humanitaire rampen.

Het Rode Kruis spreekt zich sterk uit tegen de stigmatisering en discriminatie van hulpverleners die terugkeren uit getroffen gebieden.

Wat kan ik doen in de strijd tegen ebola?

 

 • De strijd tegen ebola is complex en duur. Donaties aan het Rode Kruis en andere organisaties maken een verschil in de getroffen gebieden. Donaties aan het Rode Kruis kunnen overgemaakt worden op Giro 6868 ovv ebola.
 • Dichter bij huis kunt u de verdere verspreiding van angst en stigma tegen gaan door de feiten over ebola te kennen en deze verder te verspreiden onder kennissen, vrienden en familie.
 • Je kunt een bericht delen op sociale media om je steun te betuigen aan getroffenen en aan vrijwilligers en medewerkers die zich sinds maart 2014 inzetten in de strijd tegen ebola www.wordsagainstebola.org of via Twitter @RodeKruis.

Wat moet er gebeuren om de epidemie te stoppen?

 • Voorlichting geven en de kennis van lokale gemeenschappen over het ebola-virus vergroten zijn belangrijk, maar tegelijkertijd is het essentieel om ebola-patiënten te traceren, te isoleren en te behandelen, en om iedereen te controleren die met hen in contact is geweest. Daarnaast moeten de ebola-slachtoffers op een veilige manier begraven worden. Dit alles vereist veel mankracht, veel geld en samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Zijn de hulpverleners van het Rode Kruis goed beschermd tegen ebola?

 • Veiligheid van de hulpverleners is in deze omstandigheden van groot belang. Alle lokale en internationale hulpverleners betrokken bij de ebola-bestrijding krijgen een opleiding in de behandeling van ebola en in persoonlijke bescherming. Daarnaast krijgen ze de noodzakelijke beschermende uitrusting.

Is de hulpverlening gevaarlijk?

 • Er zijn enkele hulpverleners aangevallen, terwijl zij hun werk uitvoerden om de verspreiding van de epidemie te stoppen. Vaak omdat er angst of onwetendheid leeft over de verspreiding van de ziekte. Het Rode Kruis roept op om de neutraliteit van de hulpverleners te respecteren en hen veilige toegang te verlenen tot de getroffen gemeenschappen.

Wat doen we als ebola in Nederland opduikt?

 • Patiënten met ebola worden in Nederland in isolatie verpleegd: de ziekte is besmettelijk op het moment dat de ziekteverschijnselen optreden. Artsen werken samen met GGD en RIVM die alle contacten van de patiënt zullen nagaan. Lees meer informatie over ebola in Nederland op de site van het RIVM.

Is het gevaarlijk om te reizen naar de landen waar ebola heerst?

 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar verschillende West-Afrikaanse landen aangepast. Kijk voor de actuele reisadviezen op de website van Buitenlandse Zaken.

Help mee het ebola-virus te bestrijden.