Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Meest verwoestende conflict in moderne geschiedenis"
16 augustus 2016 |

"Meest verwoestende conflict in moderne geschiedenis"

#SyriaCrisis – Door het slepende conflict in Syrië hebben meer dan twee miljoen mensen nauwelijks toegang  meer tot medische zorg. Ook voor Ghina en haar familie waren het angstige tijden​. Het 10-jarige meisje werd afgelopen week in haar been geschoten. Dat gebeurde toen ze in de Syrische stad Madaya voor haar moeder medicijnen ging halen.​ Gelukkig kon ze op tijd worden geholpen dankzij hulp van de Syrische Halve Maan.​

Ghina2.jpg 

Dankzij hulp van de Syrische Rode Halve Maan is Ghina naar een ziekenhuis vervoerd in Damascus waar zij succesvol is geopereerd. (Foto: Syrian Red Cresent) 

In de stad Madaya was het voor de artsen niet mogelijk om de benodigde zorg te bieden aan de 10-jarige Ghina. Dankzij hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan is Ghina geëvacueerd naar een ziekenhuis in de stad Damascus. Inmiddels is ze succesvol geopereerd aan haar been.

Verwoestend conflict in Aleppo 

Niet alleen in Madaya zijn er grote problemen met het verlenen van de juiste zorg.​ De gevechten in de Syrische stad Aleppo zijn een van de meest verwoestende stedelijke conflicten uit de moderne geschiedenis. Dat zegt voorzitter Peter Maurer van het Internationale Rode Kruis. Als gevolg van hevige gevechten zijn de afgelopen w​eken honderden Syriërs om het leven gekomen. ​

"Niemand is veilig, nergens. De granaten vallen onophoudelijk en huizen, scholen en ziekenhuizen staan midden in het gebied waar gevochten wordt. Mensen leven in angst. Kinderen zijn getraumatiseerd. Het lijden is immens'', zegt Maurer over het verwoestende conflict in Aleppo.

syria-alepo.jpgHet conflict in Aleppo is een van de meest verwoestende stedelijke conflicten uit de moderne geschiedenis volgens Peter Maurer. (Foto: ICRC) 

​Erbarmelijke leefomstandigheden

Tienduizenden inwoners van de stad zijn gedwongen om te vluchten uit hun huis. Voor de mensen die nog in de stad leven zijn de omstandigheden erbarmelijk. Publieke (medische) voorzieningen zijn er nauwelijks, de infrastructuur is enorm beschadigd en water en elektriciteit is voor veel mensen niet beschikbaar.

​"Niet alleen de gevechten zijn gevaarlijk.  Ook het gebrek aan essentiële voorzieningen zoals water en elektriciteit vormen een groot risico voor meer dan twee miljoen mensen die nauwelijks toegang hebben tot medische zorg", aldus Maurer. Het Internationale Rode Kruis roept alle betrokken partijen op om hulpverleningsorganisaties toegang te verlenen tot alle delen van de stad Aleppo om alle burgers te kunnen helpen. 

​Help mee

Het conflict in Syrië duurt inmiddels al ruim vijf jaar. Steden zijn verwoest, de bevolking is verzwakt en miljoenen mensen zijn op de vlucht binnen Syrië en daarbuiten. Er is een schrijnend tekort aan voedsel, drinkwater en medische ondersteuning. Met jouw steun kunnen we de mensen daar helpen.

 Geef voor hulp in Syrië
Geef voor hulp in Syrië 

Artikel delen?