Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Mensen brengen echt mooie kleding mee!"
4 februari 2016 |

"Mensen brengen echt mooie kleding mee!"

#Vluchtelingen – Nederlanders hebben goed  gehoor gegeven aan de kleine matencampagne die de laatste 2 weken van januari gehouden werd. Welkom Winkels hebben veel kleding in kleine herenmaten ingezameld. Bij de afdeling in Westerveld is het zelfs een ‘overweldigend succes’ geweest.

Evert en Benjamin-batmanonderbroek.jpg
 Benjamin: "Ik heb broeken, truien, jassen en overhemden uit mijn kast gehaald en ik heb nieuwe sokken en onderbroeken gekocht. Bijvoorbeeld deze batman-onderbroek" . (Foto: Rode Kruis)

Truien, broeken, t-shirts, jassen, sokken, ondergoed in maten M, S en 170 zijn volop ingeleverd in de Welkom Winkels en onze andere inleverpunten. Hier zijn wij erg blij mee, want het is belangrijk dat de vluchtelingen passende kleding dragen. Zo hebben ze het warm genoeg om de winter door te komen.

Welkom Winkels en Rode Kruis-afdelingen

In heel Nederland deden er Welkom Winkels en Rode Kruis-afdelingen mee met de inzameling van de kleine herenmaten. Vooral bij de Rode Kruis-afdeling Westerveld ging de inzameling erg goed. Hier zijn 30 dozen en zakken ingezameld voor de vluchtelingen. De vrijwilligers daar vinden het een ‘overweldigend succes’. De regionale en plaatselijke media hadden het goed opgepakt waardoor er veel mensen kwamen opdagen.

Sorteren-Marije.jpg
 Rode Kruis-vrijwilliger Marije Dronkers is blij dat er zoveel warme truien en jassen binnen worden gebruikt in de Rode Kruis-afdeling van Leiden. (Foto: Rode Kruis)

“Vooral de jassen zijn heerlijk warm”

De Rode Kruis-afdelingen van Epe-Heerde, Enschede, Anloo-Zuidlaren, Lelystad, Den Haag hebben ook tientallen zakken en dozen ingezameld. De afdeling in Leiden zamelde op 29 en 30 januari in. “Ik ben erg blij met wat er binnen is gekomen”, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Marije Dronkers. “Mensen brengen echt mooie kleding mee. Vooral de jassen zijn heerlijk warm. Daar zullen de vluchtelingen heel blij mee zijn”.   

Marije en Stefan.jpg
 Stefan: "Ik kon makkelijk afstand doen van mijn kleding. Het meeste is nog gloednieuw omdat ik het nog nooit gedragen heb". (Foto: Rode Kruis)

“Samen met mijn vriendin heb ik mijn kast geplunderd”

“Ik heb overhemden, jassen en truien gebracht die ik nooit draag en nog zo goed als nieuw zijn,” zegt brenger Stefan. “Het is fijn om een ander blij te maken met mijn kleding. Zeker als het om een vluchteling gaat, want die heeft bijna niets meer als hij aankomt in Nederland.” Een andere brenger, Benjamin, denkt er precies zo over. “Samen met mijn vriendin heb ik mijn kast geplunderd. Vluchtelingen moeten geholpen worden”, zegt hij. “De beelden van het nieuws over hen zijn me bijgebleven. Vooral die van de zinkende krakkemikkige bootjes. Als je zo’n gevaarlijke tocht onderneemt en alles achterlaat, dan zegt dat veel over de plaats waar je vandaan komt. Die moet wel onleefbaar zijn, anders ga je dat niet doen.”
Brengers met vrijwilliger.jpg
 Voorlopig blijft de inzameling van kleding voor vluchtelingen nog wel even doorgaan. (Foto: Rode Kruis)

Inzameling blijft doorgaan

De inzameling blijft voorlopig doorgaan. Er is nog steeds een tekort aan kleding voor vluchtelingen. Verschillende inzamelpunten zijn de komende tijd open. Wil je kleding kwijt die je niet meer draagt? Bekijk hier welk inzamelpunt het dichtst bij jou in de buurt is: http://hulpvoorvluchtelingen.nl/geef-spullen#inleverpunten

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.