Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn in Congo - blog 5
15 december 2015 |

Merlijn in Congo - blog 5

​​"Gelukkig heeft ze het overleefd, maar lachen doet ze nooit"

#SR15 - Voor 3FM Serious Request 2015 reist Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels samen met een team van NPO 3FM naar de Democratische Republiek Congo. De gevolgen van het conflict worden gruwelijk zichtbaar in het orthopedisch centrum voor kinderen die een arm of been hebben verloren. 

​​blog 5 kinderen ballonnen.jpgWanneer de kinderen weer kunnen lopen, verschijnt soms  een glimlachje. Sommigen durven alweer te dromen over de toekomst. (foto: Rode Kruis)

"Mijn laatste bestemming deze reis is de stad Bukavu. In de stad is het qua conflict relatief rustig, wel komt er veel gewelddadige criminaliteit voor. Als ik met collega's ter plaatse 's avonds een biertje ga drinken in een bar,  moeten we er met de auto naartoe. Voor onze veiligheid."

​Respect

"Naast de lokale bevolking zijn in de bar aardig wat hulpverleners aanwezig van verschillende organisaties. Eén van hen vertelt me dat hij onlangs gered is door het Rode Kruis. In het dorp waar hij aan het werk was kwamen onverwachts rebellen binnen vallen. Eigenlijk was het Rode Kruis-vliegtuigje vol, maar gelukkig mocht hij toch mee. Ik kan niet anders dan groot respect hebben voor de hulpverleners die in deze extreem moeilijke omstandigheden werken." 

Contact met strijdende partijen

"Bukavu wordt omringd door gebieden waar wordt gevochten. Daar komt nog eens de stroom vluchtelingen uit Burundi bij die in een kamp bij de grens wonen. De noden zijn enorm hier, zegt het hoofd van de Rode Kruis-delegatie, maar ons budget wordt alleen maar kleiner. Ook wordt de situatie steeds onoverzichtelijker omdat steeds meer groepen zich afsplitsen. Gelukkig heeft het Rode Kruis over het algemeen met de meeste groepering goede contacten waardoor hulpverleners meestal wel toegang krijgen tot mensen in nood."

blog 5 spiegel.jpgVertrouwd raken met een ander spiegelbeeld is moeilijk. Maar wel een belangrijk onderdeel van revalidatie. (foto: Rode Kruis)

Protheses

"Wat het gevolg is van het geweld zie ik even later in het orthopedisch centrum. Hier komen kinderen die een arm of been zijn kwijtgeraakt door het conflict. Kinderen van wie de familie zoek is, wonen in het centrum. De anderen komen alleen overdag om naar school te gaan en te revalideren. Het Rode Kruis financiert de kliniek, geeft de kinderen protheses en betaalt de opleiding van de kinderen die geen familie meer hebben. Of van wie de families zo arm zijn dat ze het niet kunnen zelf betalen."

blog 5 jongentje prothese.jpg

Dit gehandicapte jongetje heeft een prothese gekregen. Net als zijn vader die door het conflict ook een been verloor. Ze moesten hun dorp ontvluchten en hebben niets meer. Vader en zoon zijn druk aan het revalideren. Het Rode Kruist zorgt dat het jongetje weer naar school kan en helpt de vader om een winkeltje te beginnen, zodat hij weer voor zijn gezin kan gaan zorgen. (foto: Rode Kruis)

Moederziel alleen

"De kinderen die ik spreek zijn vaak te jong om te kunnen vertellen wat ze precies hebben meegemaakt. Een Nederlandse hulpverlener, Yvonne Jansen, vertelt het verhaal van één van hen. De strijders hebben niet alleen haar benen eraf gehakt, maar ook haar hele familie vermoord. Het meisje lag daarna urenlang moederziel alleen in het dorpje op de grond. 'Gelukkig kwam er hulp en heeft ze het overleefd, maar lachen doet ze nooit', zegt Yvonne. Veel andere kinderen hebben gelukkig nog wel ouders. Volgens de fysiotherapeut zijn de kinderen vaak verdrietig als ze in de kliniek komen, maar worden veel vrolijker als ze weer kunnen lopen. Gelukkig zijn kinderen heel weerbaar en hebben zo ondank alles plannen voor de toekomst. Zo vertelt een jongen dat hij later zijn eigen winkel wil beginnen. Een meisje wil graag kleermaker worden. Buiten zijn kinderen aan het spelen en zelfs rennen. Het doet me na alle ellendige verhalen goed om dit te zien."

Dit is het vijfde blog van Merlijn over zijn bezoek aan Congo. Lees ook Merlijn's 1e blog​2e blog, 3e blog​​ en 4e blog​ over Congo.

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!