Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn blogt vanuit Syrië voor 3FM Serious Request 2015 - blog 2
19 december 2015 |

Merlijn blogt vanuit Syrië voor 3FM Serious Request 2015 - blog 2

​"Deze kinderen hebben al te veel verdriet en ellende meegemaakt"

 

#SR15 - Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels bezoekt een psychosociaal centrum in Damascus. De kinderen met zwaardere trauma's gaan er in kleine groepjes aan de slag met creatieve activiteiten. "Het is soms relatief simpel om weer een lach op hun gezicht te toveren."

verwoestingen-damascus-2015.JPG

 In de Syrische stad Damascus komt het gewone leven weer op gang, maar de verwoestingen tonen welke verschrikkingen de bevolking achter de rug heeft. (Beeld: Rode Kruis)

"Onderweg naar Syrië denk ik terug aan de eerste reis die ik naar Syrië maakte met Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis. De directeur van de Syrische Rode Halve Maan (SARC), het lokale Rode Kruis, kwam ons toen hoogstpersoonlijk ophalen. Vol spanning wachtten we in het kantoor, met aan de muur een grote foto van de Syrische president Assad. Pas na een aantal telefoongesprekken met Damascus kwam het verlossende bericht: we mochten Syrië in. Het land binnenkomen gaat nu veel soepeler. Een Rode Kruis-chauffeur komt ons halen. We melden ons bij het loket en mogen doorrijden. Je zou bijna vergeten dat het oorlog is. Ook dit keer bezoek ik Syrië samen met Juriaan. Eenmaal over de grens is behalve een tank op een vrachtwagen en wat checkpoints, weinig te merken van de oorlog. Er zijn geen explosies te horen of rookpluimen te zien. Dat was tijdens eerdere bezoeken wel anders."

Mortierinslag

"In Damascus hangt een totaal andere sfeer dan tijdens ons vorige bezoek. Veel winkels zijn open, de mensen zitten in het park en er zijn zelfs mensen aan het winkelen. Twee meisjes maken een selfie. Alsof er niets aan de hand is. Waren de mensen aan het begin van de oorlog bang om naar buiten te gaan, nemen ze nu het risico, vertellen ze ons. De oppositie is de laatste maanden verder van Damascus verwijderd en de stad is relatief rustig, op een paar incidenten na. Vorige week werden er op een dag zo'n 100 mortiergranaten richting de stad afgevuurd. Een Rode Kruis-collega, die met zijn fiets onderweg naar zijn werk was, vertelde dat hij een mortiergranaat zag inslaan. Het gebeurde voor het eerst in maanden op deze schaal. In buitenwijken van Damascus en in grote delen van het land is de oorlog allerminst voorbij. De behoefte aan hulp is volgens de directeur van SARC het afgelopen jaar enorm toegenomen, terwijl het aantal hulpgoederen minder en minder wordt. De bevolking lijdt volgens hem onder het aanhoudende geweld, maar vooral het gebrek aan hoop drijft hen tot wanhoop."

kapperstraining-syrie-640.jpg Vaak is een droom helemaal niet zo ver weg, maar hebben jongeren vooral een duwtje in de rug nodig, bijvoorbeeld met een training tot kapster. (Beeld: Ben Houdijk)

Bijlessen en beroepstrainingen

"Hoe kunnen we de volgende generatie hier helpen met toch een sprankje hoop voor de toekomst, vraag ik me af. Vaak is deze droom helemaal niet zo ver weg, maar hebben de kinderen en jongeren vooral een duwtje in de rug nodig, blijkt uit de gesprekken met de hulpverleners. Het goede nieuws is dat de scholen en de universiteit gratis zijn in Syrië. Het probleem is dat veel families geen geld hebben om schoolspullen en boeken te kopen. Vaak is het voor kinderen niet veilig om te naar school te reizen. Soms zijn ze niet in staat om naar school te gaan, omdat ze keer op keer moeten vluchten voor het geweld. Of maakt hun leerachterstand dat ze alleen kunnen instromen na bijles. Jongeren die kapper, tapijtmaker, ICT 'er, of vertaler willen worden kunnen hun doel niet bereiken door een gebrek aan beroepsopleidingen. Het Rode Kuis helpt met schoolspullen, boeken, bijlessen en beroepstrainingen, zodat ze toch weer naar school kunnen of een eigen zaak kunnen beginnen."

Trainingscentrum

"In een van de buitenwijken van Damascus, Dweila, bezoeken we een trainingscentrum van SARC. Er zijn allerlei lessen aan de gang voor kinderen en jongeren, zoals een cursus Engels. Een van de deelnemers hoopt dankzij de cursus een baan te vinden bij een diplomatieke dienst. In een ander lokaal zie ik vrouwen van alle leeftijden breien. Ze leren tassen en kleding maken die ze vervolgens kunnen verkopen. Verderop is een computercursus aan de gang voor kinderen.

Syriers-pakken-draad-op-640.jpg Syrische vrouwen pakken de draad weer op en breien voor de verkoop. Een goed teken! Want pas als er inkomen is, kunnen de kinderen weer naar school. (Beeld: Ben Houdijk)

Vlucht voor extreem geweld

De hulpverleners nemen ons mee naar een 27-jarige vrouw die tegenover het trainingscentrum woont. Ze heeft daar sinds twee maanden haar eigen kapperszaak. Een kamer met spiegel, een plastic tuinstoel, een schaar en wat haarproducten. Aan de muur hangen foto's, van modellen die als knipvoorbeelden dienen. De jonge vrouw moest met haar gezin vluchten voor het extreme geweld. In haar wijk lagen de dode lichamen op straat. In Dweila verdient haar man net genoeg geld voor de huur te betalen, maar geld voor voedsel en schoolspullen hebben ze niet. Van het lokale Rode Kruis kreeg ze een cursus om kapster te worden plus de benodigde materialen. Ze runt haar zaak samen met een vriendin die haar man verloor in het conflict. Voor die vriendin is de eigen zaak de enige bron van inkomsten en daarom van levensbelang. De kinderen van beiden hebben een iets beter leven gekregen, hoewel de verwerking van de trauma's door de afschuwelijke dingen die ze hebben gezien en meegemaakt nog moet beginnen." 

traumaverwerking-kinderen-syrie.jpg In het psychosociaal centrum knutselen de kinderen in kleine groepjes. Spelenderwijs verwerken zij hun trauma. (Beeld: Rode Kruis)

Traumaverwerking

 "In het psychosociaal centrum in de wijk Jaramana, zien we dat dit voor veel kinderen geldt. Onderweg passeren we de nodige controleposten en zien we beschadigde huizen, uitgebrande auto's en bussen langs de weg. De tropische warmte en sierlijke palmbomen in de hoofdstraat van de wijk geven me bijna een vakantiegevoel. In het vrolijk versierde trainingscentrum is de les al bezig. In een klaslokaal staan de kinderen van 4 tot 8 jaar hand in hand in een kring. Ze dansen, zingen, knutselen, kijken vrolijk en doen spelletjes. Ik vind het een vertederend gezicht. Vooral omdat veel van deze kinderen in hun korte leven al veel te veel verdriet en ellende hebben meegemaakt."

Leren omgaan met agressie

"De SARC-vrijwilligers zijn erop getraind om uit deze groep de kinderen met zwaardere trauma's te halen. In kleine groepjes van 4 of 5 kindjes gaan ze aan de slag met allerlei creatieve activiteiten. Bij elk tafeltje zit een vrijwilliger die let op het gedrag en de omgang met andere kinderen. Ze proberen het gesprek aan te gaan over hun ervaringen tijdens het conflict. Voor een aantal kinderen is meer psychotherapeutische hulp nodig. Zij worden doorverwezen naar een speciale kliniek. Zoals het 12-jarig meisje dat agressief gedrag vertoonde naar haar broertje en andere kinderen. Ze sloeg hen tot bloedens aan toe. Ze kan niet omgaan met wat ze heeft gezien. In Aleppo, waar de familie woonde, is ze door een van de strijders ten huwelijk gevraagd. Haar ouders weigerden dit en moesten daarom vluchtten." 

syrie-traumaverwerking-kinderen.JPG

 In het psychosociaal centrum voor kinderen proberen hulpverleners van SARC de nare herinneringen aan het conflict te verzachten  (Beeld: Ben Houdijk)

Een glimlach na de eerste sessie

"Bij kinderen zie je volgens de hulpverleners snel verbetering. Met relatief simpele middelen maak je ze weer vrolijk, kunnen ze weer slapen en zich weer concentreren op school. De moeders van de kinderen in dit centrum waren ten einde raad. Ze konden de psychische problemen van hun kinderen niet zelf oplossen. Al na de eerste sessie gingen ze met een glimlach naar huis. Ik hoop dat we mede dankzij de 3FM Serious Request-campagne veel meer kinderen zo'n 'warm bad' kunnen geven."

Dit is het tweede blog van Merlijn over de situatie van kinderen en jongeren in Syrië. Lees alle blogs.

22-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 5 "Na alles wat ze hebben doorstaan, verdienen zij alle hulp "
21-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrie - blog 4 "Kinderen moeten  weer een normaal leven kunnen leiden"
20-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 3 "De Syriërs durven weer te denken aan wederopbouw"
19-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 2 "Deze kinderen hebben al te veel verdriet meegemaakt"
18-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 1 "Alleen een rugzakje met hulp kan de cirkel doorbreken"

16-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 6 "Wat een explosie van vreugde wanneer het hele dorp uitloopt "
15-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 5 "Gelukkig heeft ze het overleefd, maar lachen doet ze nooit"
08-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 4 "​Ik merk dat ik ineens emotioneel word "
07-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 3 "Naast dader zijn kindsoldaten​ vooral ook slachtoffer"
02-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 2 "Een vuurgevecht maakte een einde aan zijn voetbaldroom"
01-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 1 "Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken”

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!