Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn blogt vanuit Syrië voor 3FM Serious Request 2015 - blog 3
20 december 2015 |

Merlijn blogt vanuit Syrië voor 3FM Serious Request 2015 - blog 3

"De Syriërs durven weer te denken aan wederopbouw, en dromen van een leven in vrede" 

#SR15 - Merlijn Stoffels gaat op weg naar de kapotgeschoten stad Homs. Tijdens het conflict zijn de inwoners alles kwijtgeraakt. Nu komt de bedrijvigheid weer langzaam op gang. "Steeds meer mensen keren terug maar hebben een duwtje in de rug nodig."

 paul-rabbering-verwoestingen-syrie.jpg

 Paul Rabbering die met Merlijn is meegereisd voor 3FM Serious Request 2015 maakt een video over het leven in Homs. "Het voelt surreëel om hier rond te lopen; alsof dit nooit een echte stad is geweest." (Beeld: Ben Houdijk)

"Karkassen van huizen, ingestorte muren en straten vol puin. We rijden langs de totaal verwoeste wijk Baba Amer in Homs. Wegens instortingsgevaar is het te gevaarlijk voor de bevolking om terug te keren naar hun huizen. De wijk is daarom van de buitenwereld afgesloten. Ik ken de wijk van de verhalen van een eerstehulpverlener van de Syrische Rode Halve Maan die ik een paar jaar geleden interviewde in Homs. De toen 21-jarige vrijwilliger vertelde me dat ze verzweeg voor haar ouders dat ze naar Baba Amer gingen om gewonden op te halen. Ze zouden haar geen toestemming geven om te gaan. Nu ik de schade in de wijk zie, begrijp ik haar ouders wel. Gelukkig heeft de hulpverlener het overleefd en helpt zij nu nog altijd de slachtoffers van het geweld."

Kogelgaten in de muren

"We rijden door naar de oude binnenstad van Homs. Er lijkt al veel puin opgeruimd. Toch vind ik de chaos nog enorm. De verwoestingen zijn groot. De kogelgaten in de muren verraden de zware gevechten die hier hebben plaatsgevonden. Het voelt surreëel om hier rond te lopen; alsof dit nooit een echte stad is geweest. Natuurlijk ken ik de afschuwelijke beelden van de televisie, maar in het echt komt het nog meer binnen. Het doet me denken aan Nepal, waar ik eerder dit jaar was na de aardbeving. Ook daar waren hele wijken van de kaart geveegd, maar dan door natuurgeweld. Hier is de schade veroorzaakt door mensen, maar de gevolgen zijn hetzelfde. In beide gevallen is de bevolking, zonder dat ze er iets aan kunnen doen, alles kwijt. Ze moeten hun leven vanaf het begin weer opbouwen.

achtergelaten-speelgoed-homs.jpg Het is overduidelijk voor Merlijn dat de voormalige bewoners in paniek hun huis hebben moeten verlaten. (Beeld: Rode Kruis) 

Kapotgeschoten speelgoed

"Bizar dat de mensen die ik zie op straat waarschijnlijk allemaal getuige zijn geweest van het geweld. We bezoeken een van de zwaar getroffen huizen in de wijk. Alles is stuk. Op de grond ligt een kinderschoen, kapotgeschoten speelgoed, er hangt een kroonluchter aan het plafond en zelfs nog was aan de lijn. Het is overduidelijk dat de voormalige bewoners in paniek hun huis hebben moeten verlaten. Ik kan me niet voorstellen hoe ik ermee zou omgaan, als mijn geliefde huis, waar ik al mijn geld heb ingestoken, en misschien zelfs nog een lening bij de bank voor heb, vernietigd zou zijn. Waar start ik dan?" 

syrie-dagelijks-leven.jpg  Het dagelijks leven lijkt weer op gang te komen, maar de mensen moeten helemaal   van voor af aan beginnen. Dit kan met een startkapitaal van het Rode Kruis. (Beeld:  Rode Kruis)  

Winkeltjes en bedrijfjes

"Steeds meer mensen keren terug naar hun huizen in de oude stad Homs. Er wonen nu zo'n 5.000 mensen. Ze hebben hulp nodig met het repareren van hun huizen. Ook de waterleiding en het elektriciteitsnet zijn verwoest. De Syrische Rode Halve Maan heeft watertanks neergezet. En een windmolen om elektriciteit te genereren voor een hele straat. En 20 lampen opgehangen in de straat waardoor er nu ook 's avonds verlichting is en het sociale en werkende leven langer kan doorgaan. Een van de bewoners kreeg hulp bij het opzetten van een houtzagerij. In de werkplaats worden deurposten en raamkozijnen op maat gemaakt. Weliswaar met muggengaas in plaats van glas, zodat de bewoners een tijdelijke oplossing hebben voor de verwoeste ramen. De eigenaar van de winkel is na al die jaren eindelijk niet meer afhankelijk van hulporganisaties om te overleven. De mensen die terugkeren naar hun huizen hebben vaak een startkapitaal of spullen nodig om hun winkeltjes of bedrijfjes te kunnen heropenen. Tijdens de crisis zijn de mensen alles wat ze hadden kwijtgeraakt, dus geld om dat zelf te betalen hebben ze niet. Het Rode Kruis wil deze mensen hiermee helpen, zodat ze weer zelf eten en drinken kunnen kopen en hun huur kunnen betalen."

kapperstraining-SARC.jpg De kapster in opleiding (19) hoopt straks geld opzij te kunnen leggen voor een studie aan de universiteit. (Beeld: Rode Kruis)

Vechten voor een toekomst in vrede 

"In een donker lokaal, even verderop, staat een aantal jonge vrouwen met borstels en scharen in hun hand. Er is een kapperstraining aan de gang. Ik spreek met een van de deelnemers. Het 19-jarige meisje is de afgelopen jaren door een hel gegaan. Ze moest vluchten voor het geweld naar een van de buitenwijken van Damascus. Toen het ook daar te gevaarlijk werd keerde ze weer terug naar Homs. Die wijk waar ze toen terecht kwam werd snel daarna door strijdende partijen ingenomen. Er brak een moeilijke periode aan. Opnieuw werd ze geconfronteerd met extreem geweld en verdriet en had ze nauwelijks eten en drinken. Het is een wonder dat ze nog leeft. Nu is ze weer terug in haar zwaar beschadigde ouderlijk huis in het oude centrum van Homs. De kappersopleiding krijgt ze van SARC. Het meisje hoopt straks, als ze het certificaat heeft, een baan te kunnen vinden om haar ouders te helpen de huur te betalen. Ook wil ze geld opzij leggen voor de universiteit. Om haar droom te kunnen verwezenlijken, dokter te zijn en in vrede te kunnen leven. Het laatste heeft ze niet zelf in de hand, maar voor haar toekomst kan ze wel vechten." 

Dit is het derde blog van Merlijn over de situatie van kinderen en jongeren in Syrië. Less alle blogs.

 

22-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 5 "Na alles wat ze hebben doorstaan, verdienen zij alle hulp "
21-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrie - blog 4 "Kinderen moeten  weer een normaal leven kunnen leiden"
20-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 3 "De Syriërs durven weer te denken aan wederopbouw"
19-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 2 "Deze kinderen hebben al te veel verdriet meegemaakt"
18-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 1 "Alleen een rugzakje met hulp kan de cirkel doorbreken"

16-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 6 "Wat een explosie van vreugde wanneer het hele dorp uitloopt "
15-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 5 "Gelukkig heeft ze het overleefd, maar lachen doet ze nooit"
08-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 4 "​Ik merk dat ik ineens emotioneel word "
07-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 3 "Naast dader zijn kindsoldaten​ vooral ook slachtoffer"
02-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 2 "Een vuurgevecht maakte een einde aan zijn voetbaldroom"
01-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 1 "Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken”

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongere​n die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!