Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn blogt vanuit Syrië voor 3FM Serious Request 2015 - blog 1
18 december 2015 |

Merlijn blogt vanuit Syrië voor 3FM Serious Request 2015 - blog 1

"Alleen een rugzakje met hulp kan de cirkel doorbreken"

 

#SR15 – Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn is op weg naar Syrië. In het vliegtuig herinnert hij zich de verhalen van jongeren die vanuit een uitzichtloze situatie een levensgevaarlijke vlucht ondernamen. "Laten we dit met heel Nederland proberen te voorkomen."

Merlijn-Stoffels-Syrie.JPG Merlijn bezoekt Damascus, waar de humanitaire situatie al jaren schrijnend is. Hij vraagt zich af hoe het nu gaat met de Syriërs. (Beeld: Ben Houdijk) 

Een rugzakje met hulp

"Pas vroeg een vriend me waarom 3FM Serious Request 2015 geld gaat ophalen voor scholing van jongeren in conflictgebieden, want 'dat heeft toch geen enkele zin'. Ik moet direct denken aan de 12-jarige Mohammed die ik op een eerdere reis naar Syrië tegenkwam in een opvangcentrum. Ik sprak hem in een vluchtelingenkamp, net nadat hij maanden in een wijk had vastgezeten, omsingeld door strijdende partijen. Vriendjes en familieleden waren overleden door gebrek aan voedsel, water en medische hulp. Maar op mijn vraag wat hij het meeste miste van zijn leven vóór de oorlog zie hij tot mijn verrassing 'school'. De tranen sprongen in zijn ogen. Hij was goed op school en hij wilde naar de universiteit, maar door de oorlog was deze droom aan diggelen geslagen. Helemaal alleen was hij in dit opvangcentrum terechtgekomen. Zijn familie was achtergebleven in de levensgevaarlijke wijk. Geld om een opleiding te betalen had hij niet. Een 'rugzakje' gevuld met hulp zou de enige manier zijn om deze vicieuze cirkel te doorbreken en hoop voor de toekomst terug te krijgen."

rugzakje-met-hulp-640.jpg Alleen een rugzakje met hulp kan de uitzichtloze situatie voor veel kinderen doorbreken. (Beeld: Ben Houdijk)

Lessen bij toerbeurt

"Diezelfde vriend vroeg zich af of het überhaupt mogelijk is om in Syrië naar school te gaan. Een logische vraag, omdat je veel geweld ziet op tv, maar niet dat het leven in delen van het land ondanks alles gewoon doorgaat. Meestal zijn de winkels, de markten, de gebedshuizen en de scholen gewoon open en rijden er auto's door de straten. Al zag ik in de Syrische stad Damascus dat het 'normale' leven steeds meer uit het straatbeeld verdween; dat winkels en restaurants hun deuren sloten. De eens kleurrijke stad werd grauw en veranderde door de vele road blocks in een vesting. De scholen die nog open waren, gaven les bij toerbeurt, zodat zoveel mogelijk kinderen in elk geval iets konden leren. Dit is twee jaar geleden. De humanitaire situatie was toen al schrijnend. Ik vraag me af hoe het nu gaat met de Syriërs die inmiddels al 4,5 jaar lijden door de oorlog."

 

bootvluchtelingen-sicilie.jpg Velen kiezen voor een levensgevaarlijke vlucht als hun situatie  door een conflict in hun land uitzichtloos is. (Beeld: Rode Kruis) 

Vlucht uit de uitzichtloosheid

"Op Facebook waarschuwt een vriend uit Syrië me dat het niet zal meevallen wat ik daar ga aantreffen. En het toenemend aantal vluchtelingen dat vanuit Syrië naar Europa komt, is natuurlijk een bewijs. De afgelopen jaren zijn velen in Syrië of omringende landen gebleven, maar inmiddels hebben ze geen andere optie meer. Veel Syriërs redeneren 'liever een snelle dood op zee, dan een langzame dood in Syrië'. Op het NOS-journaal zag ik twee modern geklede Syrische jongens van een jaar of 18 in Macedonië over een rails lopen. Ze zijn te voet onderweg naar Duitsland, in de hoop daar een status te krijgen. Een van hen zegt dat hij helemaal niet weg wilde uit Syrië, maar dat hij moest vluchten omdat het te gevaarlijk is geworden om te blijven en er steeds minder humanitaire hulp uit het buitenland komt."

De voorraad hulpgoederen droogt op

"Vergelijkbare verhalen hoorde ik in Sicilië van bootvluchtelingen uit diverse conflictgebieden in Afrika en het Midden-Oosten. De vluchtelingen zijn niet alleen getraumatiseerd door wat ze in de oorlog hebben meegemaakt: op de vlucht naar een veilige plek zijn ze in veel gevallen opnieuw getroffen door een tekort aan water en voedsel, extreem weer, ziektes en tot overmaat van ramp vallen ze ook nog ten prooi aan mensenhandelaars. Zoals de 20-jarige bootvluchteling die was gered uit zee en op blote voeten van de reddingsboot kwam lopen, moederziel alleen. Zijn familie had de tocht niet overleefd. De intens verdrietige blik in zijn ogen zal ik nooit vergeten. Hij was het liefst gebleven in de regio waar hij vandaan kwam, maar ook hij had geen keus. Bij langlopende conflicten drogen de hulpgoederen en financiële middelen van hulporganisaties als VN en Rode Kruis op, terwijl de behoefte aan hulp groter is dan ooit. In de conflictgebieden is geen werk, de levensmiddelen zijn schaars en onderdak is onbetaalbaar."

syrische-kinderen-straat-640.jpg 

 Als de oorlog voorbij is, zijn het de kinderen en jongeren die moeten helpen bij de wederopbouw van hun land. (Beeld: Rode Kruis)

Voorbereid op een toekomst

"Bijna 50 miljoen kinderen wereldwijd kunnen geen onderwijs of beroepstraining volgen als gevolg van oorlog of conflict in hun land. Een ontstellend cijfer. In landen als Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo zijn kinderen de stille slachtoffers van oorlog, met weinig kans op scholing en ontwikkeling. Hun leven staat vaak al jaren stil en het einde van de oorlog lijkt ver weg. Hoogtijd dus dat 3FM en het Rode Kruis in actie komen. Als de oorlog voorbij is, zijn het kinderen en jongeren die moeten helpen bij de wederopbouw van hun land. Dat kan alleen als ze goed zijn voorbereid op hun toekomst. Door hen te helpen met de verwerking van trauma's, hun terugkeer naar school, of het genereren van eigen inkomsten."

Eigen taal en cultuur

"In Syrië hoop ik te zien hoe het Rode Kruis helpt te voorkomen dat jongeren deze levensgevaarlijke overtocht moeten maken. Hoe mooi zou het zijn als ze van de Nederlandse bevolking net dat steuntje in de rug krijgen, zodat ze gewoon 'thuis' kunnen blijven. Waar ze hun eigen taal spreken, hun eigen voedsel en cultuur hebben, en nog belangrijker: met de mensen om zich heen die hen liefhebben."

Dit is het eerste blog van Merlijn over de situatie van kinderen en jongeren in Syrië. Lees alle blogs

22-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 5 "Na alles wat ze hebben doorstaan, verdienen zij alle hulp "
21-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrie - blog 4 "Kinderen moeten  weer een normaal leven kunnen leiden"
20-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 3 "De Syriërs durven weer te denken aan wederopbouw"
19-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 2 "Deze kinderen hebben al te veel verdriet meegemaakt"
18-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 1 "Alleen een rugzakje met hulp kan de cirkel doorbreken"

16-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 6 "Wat een explosie van vreugde wanneer het hele dorp uitloopt "
15-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 5 "Gelukkig heeft ze het overleefd, maar lachen doet ze nooit"
08-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 4 "​Ik merk dat ik ineens emotioneel word "
07-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 3 "Naast dader zijn kindsoldaten​ vooral ook slachtoffer"
02-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 2 "Een vuurgevecht maakte een einde aan zijn voetbaldroom"
01-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 1 "Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken”

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!