Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn blogt vanuit Syrie voor 3FM Serious Request 2015 - blog 4
21 december 2015 |

Merlijn blogt vanuit Syrie voor 3FM Serious Request 2015 - blog 4

"Kinderen moeten zoveel mogelijk weer een normaal leven kunnen leiden"

 

#SR15 – Merlijn Stoffels bezoekt in de Syrische stad Homs een trainingscentrum waar kinderen training en lessen krijgen. In de opvanglocaties blijkt het leven elke dag hetzelfde, al jarenlang. "Voor deze kinderen is het daarom ontzettend belangrijk om weer naar school te kunnen."

schoolbord-640.jpg Een schoolbord kan in oorlogstijd doelwit zijn van geweld. (Beeld: Robert Goddyn)

 

"We verlaten het oude centrum Homs, nadat we nog een opleiding voor verpleegkundigen hebben bezocht. Hier werd ook de Nederlandse pater Frans van der Lugt doodgeschoten. De gevolgen van de oorlog, en de angst en de wanhoop van de bevolking komen hier ineens heel dichtbij. Dit deel van de stad kunnen we bezoeken, maar veel andere wijken waar nog steeds wordt gevochten zijn voor ons onbereikbaar. 'Zou de vernietiging daar net zo groot zijn?', vraag ik me af. De hulpverleners gaan wel naar die wijken, maar dit is niet gemakkelijk. Gelukkig slagen ze er toch regelmatig in om vrachtwagens vol met hulpgoederen over de frontlinies te krijgen. Dat deze missies niet zonder gevaar zijn, blijkt ook uit het trieste feit dat er sinds het begin van het conflict 48 hulpverleners zijn omgekomen. Onlangs nog raakte een 20-jarige hulpverlener tot zijn nek verlamd. Ze laten zich niet afschrikken en blijven risico's nemen. Ze zien het als hun plicht om hun landgenoten de levensreddende hulp te bieden die ze zo keihard nodig hebben, ongeacht waar ze wonen en wie ze zijn. Ik kan niet anders dan groot respect hebben voor deze helden. De duizenden vrijwilligers verdienen stuk voor stuk allemaal een standbeeld."

Graf-Pater-Frans-Homs.jpg 

 Bij het graf van Pater Frans in het oude centrum van Homs wordt het Merlijn duidelijk hoe de angst en de wanhoop de bevolking in de greep heeft. (Beeld: Rode Kruis)

 

Sporttraining en muziekles

"Op een schoolplein zijn kinderen aan het basketballen. Ze krijgen een training van een lange, jonge vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan (SARC), die lid blijkt te zijn van het nationale Syrische basketbalteam. Aan de achterkant van het gebouw zijn jongens onder leiding van een beroemde Syrische voetballer een wedstrijdje aan het doen. Volgens de coach is het belangrijk dat kinderen weer regelmaat in hun leven krijgen en zoveel mogelijk een normaal leven kunnen leiden. Bewegen helpt hen ook om zich beter te kunnen concentreren op school. De klanken van vrolijke muziek komen ons tegemoet als we het schoolgebouw inlopen. Een grote groep meisjes is aan het dansen met verschillende kleuren waaiers waarmee ze mooie figuren maken."

Serious-request-sporttraining-Homs.JPG 

 De trainer van deze kinderen is een jonge vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan (SARC), die lid is van het nationale Syrische basketbalteam. (Beeld: Rode Kruis)

School zonder schoolspullen

"Na afloop van de dansles laat één van de meisjes mij haar klaslokaal zien, een paar verdiepingen hoger in het gebouw. De 12-jarige is samen met haar familie gevlucht naar Homs. Ze woont in een opvanglocatie voor vluchtelingen vlak naast de school. Ik vraag haar hoe het leven voor haar daar is. 'Het is er overvol', zegt ze. 'En we leven in een kleine ruimte met 3 gezinnen. Het is elke dag hetzelfde, al jarenlang. Maar we krijgen te eten; het is er veilig en ik kan lopend naar school. Dit was in mijn vorige huis wel anders. Ik kon de deur niet uit, want er werd de hele tijd geschoten. Ik heb nog regelmatig nachtmerries van wat ik toen heb gezien', besluit ze haar verhaal met een trieste blik. Daarna laat ze trots haar schoolbankje zien op de tweede rij in de klas. Ze is blij dat ze weer naar school kan, maar heeft geen schoolboeken en schoolspullen. Dat is wel nodig om de oefeningen te kunnen maken, maar haar ouders hebben geen geld om dat te betalen. Helaas geldt dit voor veel kinderen. SARC deelt elk jaar rugzakjes met schoolspullen uit, maar niet aan alle kinderen die het nodig hebben. Daar is niet genoeg geld voor."

Meisje-klaslokaal-homs.jpg 

 'We leven in een kleine ruimte met 3 gezinnen. Het is elke dag hetzelfde, al jarenlang. Ik ben blij dat ik naar school kan', vertelt het meisje. (Beeld: Rode Kruis) 

 

 Dit is het vierde blog van Merlijn over de situatie van kinderen en jongeren in Syrië. Lees alle blogs.

22-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 5 "Na alles wat ze hebben doorstaan, verdienen zij alle hulp "
21-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrie - blog 4 "Kinderen moeten  weer een normaal leven kunnen leiden"
20-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 3 "De Syriërs durven weer te denken aan wederopbouw"
19-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 2 "Deze kinderen hebben al te veel verdriet meegemaakt"
18-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 1 "Alleen een rugzakje met hulp kan de cirkel doorbreken"

16-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 6 "Wat een explosie van vreugde wanneer het hele dorp uitloopt "
15-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 5 "Gelukkig heeft ze het overleefd, maar lachen doet ze nooit"
08-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 4 "​Ik merk dat ik ineens emotioneel word "
07-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 3 "Naast dader zijn kindsoldaten​ vooral ook slachtoffer"
02-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 2 "Een vuurgevecht maakte een einde aan zijn voetbaldroom"
01-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 1 "Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken”

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!