Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn blogt vanuit Syrië voor Serious Request 2015 - blog 5
22 december 2015 |

Merlijn blogt vanuit Syrië voor Serious Request 2015 - blog 5

"Na alles wat ze hebben doorstaan, verdienen jongeren alle hulp om hun toekomstdromen te verwezenlijken."

 

#SR15 - Merlijn keert terug naar Damascus waar een orthopedisch centrum overuren draait om verminkte Syriërs aan protheses te helpen. "Er is veel geld nodig om de Syriërs letterlijk en figuurlijk weer op de been te helpen."

 

orthopedische-kliniek-damascus.jpg In het orthopedisch centtrum van de Syrische Rode Halve Maan draaien hulpverleners overuren om verminkte Syriers weer op de been te helpen. (Beeld: Ben Houdijk)

"We keren terug naar Damascus. Over een net geasfalteerde weg, door een droog, heuvelachtig landschap. Om deze weg is de afgelopen jaren een hevige strijd geweest. Nu is de route veilig, maar de sporen van die strijd zijn duidelijk te zien. Op onze laatste dag in Syrië bezoeken we een orthopedisch centrum van de Syrische Rode Halve Maan (SARC). Veel jonge Syriërs zijn ledematen kwijtgeraakt door explosies of andere vormen van geweld. Ze krijgen van SARC een kunstarm of -been, die in de kliniek op maat worden gemaakt. In de revalidatieruimte zie ik een jonge jongen die probeert te lopen met zijn nieuwe voet. Een langdurig proces volgens de arts."

 orthopedische-kliniek-damascus-4.jpg

 3FM-dj Paul Rabbering trekt zich het lot aan van de jongeren die alweer durven dromen van een toekomst in Syrië . (Beeld: Ben Houdijk) 

Verminkt door een landmijn

"Op een stoel naast de deur zit een andere jonge man. Hij is beide benen kwijtgeraakt door een landmijn. Meer wil hij er niet over kwijt. Tot voor kort woonde hij in het noorden van Syrië. Na het ongeluk vluchtte hij met hulp van vrienden naar Damascus. Nu verlangt hij vurig naar huis. Als hij straks twee kunstbenen heeft, zal hij een ander vak moeten leren, want als boer kan hij niet meer werken. Geld voor een nieuwe opleiding heeft hij niet. Daarom maakt hij zich grote zorgen over zijn toekomst."

Angst voor wraak

"Aan het einde van het gesprek met deze jongen mag ik geen foto maken. Ook naam en woonplaats mag ik niet opschrijven. Bang dat zijn hele familie uit wraak vermoord zal worden wanneer de strijdende partijen erachter komen dat hij zijn verhaal aan mij heeft verteld. Het doet me denken aan Syrië in 2011. Toen mochten we van niemand foto's maken. Bang voor represailles. Inmiddels durven de mensen weer te praten. Toch voel je bij elk gesprek de spanning. En wat ze precies hebben meegemaakt, blijft vaag."

 

orthopedische-kliniek-damascus-2.jpg Voor een prothese is de wachtlijst lang. Het personeel van de prothesekliniek werkt keihard voor die ene blik op het gezicht van een patiënt. (Beeld: Ben Houdijk)

Achter de frontlinie

"Tijdens de rondleiding vertelt de directeur van de kliniek dat er elke maandag een bus met patiënten komt uit een oppositiegebied ten noorden van Homs voor het aanmeten van een prothese, of om te revalideren. Van de strijdende partijen krijgen ze toestemming om het afgesloten gebied maximaal 12 uur te verlaten. Daarna moeten ze de frontlinie weer oversteken om terug naar hun huizen te kunnen. Echt bijzonder, bedenk ik me, hoe de neutrale, onafhankelijke positie van het Rode Kruis maakt dat we hulp voorbij de frontlinie kunnen bieden. Helaas nog niet overal, maar SARC en het Internationale Rode Kruis doen er alles aan om dit voor elkaar te krijgen."

Trots weer op eigen benen staan

"De kelder van de prothesekliniek staat vol met machines en protheses die gedeeltelijk af zijn. Het is een ingewikkeld en arbeidsintensief proces dat soms weken duurt. De wachtlijst is lang en het is keihard werken, maar de trots op het gezicht van patiënten die weer lopen, geeft het personeel steeds opnieuw de energie om door te gaan. De droom van de 25-jarige jongen is een baan vinden, verliefd worden en een gezin stichten dat hij kan onderhouden."

orthopedische-kliniek-damascus-3.jpg 

 Paul maakt een reportage en hoopt dat kinderen en jongeren in conflictgebieden door Serious Request 2015 een afschuwelijke vlucht uit eigen land bespaard blijft. (Beeld: Ben Houdijk)

Toekomst in eigen land

"In Europa is het sentiment over vluchtelingen in september totaal omgeslagen door een foto. Die toont het lichaam van een jongetje dat is aangespoeld op het strand van de Turkse badplaats Bodrum. Het zou gaan om de 3-jarige Koerdisch-Syrische Aylan Kurdi uit Kobani. Hij zat op een van de boten die het Griekse eiland Kos probeerden te bereiken. Hij overleefde de oorlog, maar overleefde de vlucht naar een veilig heenkomen niet. De foto gaat door merg en been en staat symbool voor de duizenden mensen die de afgelopen jaren omkwamen tijdens hun poging een veilig heenkomen te vinden om een toekomst te kunnen opbouwen. Met 3FM Serious Request 2015 gaan we ons inzetten voor de toekomst van kinderen en jongeren in conflictgebieden, zodat hen een afschuwelijke tocht bespaard blijft. Tijdens mijn verblijf in Syrië ben ik overtuigd geraakt dat dit kan en dat de slachtoffers van geweld dit ook het liefst willen. Na alles wat ze hebben moeten doorstaan verdienen ze alle hulp om hun toekomstdromen te verwezenlijken."

 

Dit is het vierde blog van Merlijn over de situatie van kinderen en jongeren in Syrië. Lees alle blogs.

22-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 5 "Na alles wat ze hebben doorstaan, verdienen zij alle hulp "
21-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrie - blog 4 "Kinderen moeten  weer een normaal leven kunnen leiden"
20-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 3 "De Syriërs durven weer te denken aan wederopbouw"
19-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 2 "Deze kinderen hebben al te veel verdriet meegemaakt"
18-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 1 "Alleen een rugzakje met hulp kan de cirkel doorbreken"

16-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 6 "Wat een explosie van vreugde wanneer het hele dorp uitloopt "
15-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 5 "Gelukkig heeft ze het overleefd, maar lachen doet ze nooit"
08-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 4 "​Ik merk dat ik ineens emotioneel word "
07-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 3 "Naast dader zijn kindsoldaten​ vooral ook slachtoffer"
02-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 2 "Een vuurgevecht maakte een einde aan zijn voetbaldroom"
01-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 1 "Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken”

 

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!