Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Youtuber Thomas gedropt bij gastgezin - Merlijn in Zimbabwe (2)
9 mei 2016 |

Youtuber Thomas gedropt bij gastgezin - Merlijn in Zimbabwe (2)

​​#DroogteAfrika - Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels reist naar Zimbabwe. Youtuber Thomas (StukTV) gaat met hem mee om de dreigende hongersnood in Afrika op de kaart te zetten. Hij ​verblijft de komende dagen bij een Zimbabwaans gastgezin en wordt vandaag gedropt.

 

 

Vandaag gaan we op weg naar het gastgezin waar Thomas de komende dagen verblijft. In het zuidwesten van het land tegen de grens van Mozambique. Onderweg zien we de eerste tekenen van de extreme droogte: velden vol dode gewassen. Een triest gezicht. Deze boeren deden nog een poging om het land te beplanten, maar veel anderen zagen er vanaf om te zaaien. Door het uitblijven van de regen ontkiemen de zaden toch niet. Op veel velden zijn daardoor alleen dode plukjes gras te zien.  

"Hier en daar zijn er ook lichtpuntjes!"

 

Toch is het landschap mooi. We rijden uren door een heuvelachtig gebied, met mooie vergezichten. Wat opvalt zijn de prachtige Baobab bomen. Langs de weg verkopen ze de vruchten van deze boom. Volgens mijn collega van het Zimbabwaanse Rode Kruis een delicatesse. Langs de weg zie ik kinderen lopen met jerrycans op hun hoofd. Door de droogte leggen ze lange afstanden af om water te halen. Hier en daar zijn er ook lichtpuntjes: akkers die dankzij irrigatiekanalen wel groen zijn. Het Rode Kruis geeft trainingen aan boeren en deelt droogtebestendige zaden uit, zodat bij een volgende droogteperiode meer boeren hun eigen boontjes kunnen doppen. 

RK auto arriveert. 

Onderweg naar het gastgezin zien Merlijn en Thomas de gevolgen van de droogte. (Foto: Rode Kruis)  

Wilde dieren beschadigen gewassen

Ook de Zimbabwaanse overheid is hier druk bezig om de boeren te helpen om de droogte te overwinnen. Er is sinds kort zelfs een bananenplantage. Een succes, maar helaas kleinschalig. Veel boeren in het district zijn er slecht aan toe. De overheid kan de grote hulpvraag niet meer aan. Naast mislukte oogsten zijn meer dan 2000 koeien en geiten overleden door de droogte. Ook wilde beesten, zoals olifanten,​ leeuwen en buffels moeten verder lopen om water te drinken. Soms door dorpen heen. Tot overmaat van ramp beschadigen ze daarbij gewassen en doden leeuwen het vee. De regering schijnt zelfs al wilde dieren te koop aan te bieden omdat er te weinig water is om te drinken. Thomas kijkt ineens bezorgd als het over de wilde dieren gaat, maar dat is volgens de bestuurder van het district niet nodig. In het dorp waar Thomas verblijft komen de wilde dieren niet voor. Slangen wel, maar die zijn over het algemeen mensenschuw zegt hij geruststellend.  

Onderweg zien we de eerste tekenen van de extreme droogte: velden vol dode gewassen. Een triest gezicht.

 

thomas met verjaardagskaart 600.png 

Thomas is jarig en krijgt een warm welkom van de Rode Kruis-vrijwilligers.  Daar hoort natuurlijk een verjaardagskaart bij. (Foto: Rode Kruis) 

Over stoffige wegen rijden we door naar het dorp waar Thomas de komende dagen bij een gastgezin logeert. Voordat we hem afzetten hebben we een verrassing. Thomas is jarig en in de schaduw van een mooie grote boom wachten Rode Kruis-vrijwilligers hem zingend op. Daarentegen blijkt bij het gastgezin maar weinig te vieren. De moeder en haar vier kinderen zitten onder een afdakje van hun rieten hutje en kijken somber voor zich uit. Ze reageren nauwelijks op de komst van Thomas. De muur van een van de hutjes waar de moeder slaapt is ingestort. De benen en armen van de kinderen zitten onder de modder. Een van de meisjes, Lydia, heeft een opgezette buik. Waarschijnlijk door het gebrek aan voedsel, want hun oogst is mislukt. De kinderen hebben niets te doen. Op het land werken heeft geen zin en geld om naar school te gaan is er niet. Thomas is zichtbaar geschrokken van hoe slecht de familie eraan toe is. Ik ben benieuwd hoe hij de komende dagen gaat beleven. Het zal niet makkelijk worden. We geven hem een satelliettelefoon waarmee hij ons kan bellen als hij hulp nodig heeft en nemen afscheid. Daarna vervolgen we onze route naar het westen van het land, wat door de droogte nóg zwaarder is getroffen.      

Thomas met gastgezin  
Thomas met het gastgezin waar hij de komende dagen verblijft. De vader van het gezin is overleden. Nu moet moeder alleen voor haar vier kinderen zorgen. (Foto: Rode Kruis)

Meer:
"Ik vrees voor wat ik aantref!" - Merlijn in Zimbabwe (1)
"Ik heb gebeden voor hulp en nu zijn jullie hier" - Merlijn in Zimbabwe (3)

Help en stort op giro 7244

Het Rode Kruis helpt in diverse Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. De Afrikanen hebben onze hulp dringend nodig. Help ook en geef op 7244 - IBAN NL19INGB0000007244 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. 

Geef voor de Droogte in Afrika 

​​Lees ook het dossier Droogte in Afrika over de situatie in diverse Afrikaanse landen en de persoonlijke verhalen uit deze regio's.

Artikel delen?