Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Ik vrees voor wat ik aantref!" - Merlijn in Zimbabwe (1)
7 mei 2016 |

"Ik vrees voor wat ik aantref!" - Merlijn in Zimbabwe (1)

​​​​#DroogteAfrika - Om aandacht te vragen voor de dreigende hongersnood  in Afrika reist Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels naar Zimbabwe. Hij gaat niet alleen. Youtuber Thomas van StukTV gaat met hem  mee. In het vliegtuig vraagt Merlijn zich af hoe het toch komt dat er zo weinig (media) aandacht is voor deze levensgevaarlijke ramp.

Merlijn onderweg naar Zimbabwe

Merlijn is klaar om af te reizen naar Zimbabwe. In het Afrikaanse land is de noodtoestand afgekondigd vanwege de extreme droogte. (Foto: Rode Kruis)

Op dit moment dreigt een hongersnood voor 42 miljoen Afrikanen. Door El Nino is het in delen van Afrika al langere tijd extreem droog, waardoor vee massaal sterft, oogsten mislukken en miljoen mensen ziek en ondervoed zijn. Een levensgevaarlijke ramp, maar in de Nederlandse media is het oorverdovend stil en massale media-aandacht blijft uit. Het is gissen naar de reden hiervoor. 

"Ik vrees voor wat ik ga aantreffen aan ellende en verdriet." 

Een logische verklaring zou kunnen zijn dat er veel aandacht is voor de vluchtelingencrisis, omdat het de gemoederen nogal bezighoudt. Een andere reden is misschien dat de ramp in Afrika zich langzaam ontwikkelt. In eerste instantie vingen de mensen de problemen door de droogte zelf of met hulp van de overheid. Maar die fase is inmiddels voorbij. De aantallen getroffenen zijn te groot geworden. Naar verwachting stijgt het aantal mensen dat afhankelijk is van voedselhulp naar 60 miljoen. In verschillende landen, zoals Zimbabwe en Malawi is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. In Ethiopië hebben 1 miljoen kinderen acuut voedsel- en medische hulp nodig, om te voorkomen dat ze overlijden. Media-aandacht of niet. Feit is dat er volstrekt onvoldoende geld is om levensreddende hulp te bieden die nodig is.

Noodtoestand afgekondigd

De dreigende hongersnood, het toenemend aantal gedupeerden en het groeiende aantal Afrikaanse zusterverenigingen die de wereld om hulp vragen, gaven voor het Nederlandse Rode Kruis de doorslag; deze stille sluipmoordenaar moeten we een halt toeroepen. Daarom openden we afgelopen maandag giro 7244 en riepen we via de media Nederlanders op om te helpen een dreigende hongersnood te voorkomen. Tot onze verrassing sloegen de media massaal aan op deze actie en stond de stille ramp ineens vol in de schijnwerpers. De beelden en verhalen lieten de Nederlanders blijkbaar niet onberoerd, want in twee dagen werd al 277.000 euro gestort op de rekening van het Rode Kruis. Een mooie start, maar bij lange na niet genoeg om alleen al de zwaarst getroffenen te kunnen helpen. 

"De dreigende hongersnood is een levensgevaarlijke ramp, maar in de Nederlandse media is het oorverdovend stil."  

Een week in de armoede

Om te voorkomen dat de aandacht weer snel verslapt reizen we deze week af naar Zimbabwe. Waar inmiddels 4 miljoen inwoners totaal afhankelijk zijn van overheden en hulporganisaties om te overleven. Presentator Thomas van StukTV, een YouTube-kanaal met inmiddels meer dan 1 miljoen volgers, reist met ons mee. Normaal maakt hij samen met zijn vrienden Giel en Stefan vooral grappige filmpjes van opdrachten die hij krijgt van kijkers. Toen ik hem vroeg of hij wilde helpen om deze ramp op de kaart te zetten twijfelde hij geen moment, maar wel op zijn eigen manier. Door een week lang in een zwaar getroffen dorp te leven en net zo weinig te eten als de plaatselijke bevolking. Met zijn video's hoopt hij de Nederlanders te kunnen overtuigen dat er meer hulp nodig is. Het is het eerste bezoek van Thomas aan Afrika. Dat zal een aardige cultuurclash worden.  

Merlijn en Thomas zijn klaar voor vertrek naar ZImbabwe
 Merlijn (links) zal de komende dagen meer laten weten over de situatie in Zimbabwe. (Foto: Rode Kruis)

Wat tref ik aan in Zimbabwe?

Ik denk terug aan mijn eerste confrontatie met het verwoestende effect van droogte in Afrika tijdens mijn eerste reis voor het Rode Kruis naar Ethiopië. Ik was toen al zwaar onder de indruk van het grote aantal karkassen van dode dieren en om te zien hoe zwaar de Ethiopiërs werden getroffen. Nu schijnt de situatie daar nog slechter te zijn, want het is de ergste droogte in 50 jaar. Ik vrees dan ook voor wat ik in Zimbabwe aantref aan ellende en verdriet. Ik vraag me af of de mensen na jaren van mislukte oogsten wanhopig zijn en de moed hebben verloren. Of zijn ze juist strijdbaar en blijven ze vechten voor een betere toekomst?

Meer:
Youtuber Thomas gedropt bij gastgezin - Merlijn in Zimbabwe (2)
"Ik heb gebeden voor hulp en nu zijn jullie hier" - Merlijn in Zimbabwe (3)

Help en stort op giro 7244

Het Rode Kruis helpt in diverse Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. De Afrikanen hebben onze hulp dringend nodig. Help ook en geef op 7244 - IBAN NL19INGB0000007244 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. 

Geef voor de Droogte in Afrika 

​​Lees ook het dossier Droogte in Afrika over de situatie in diverse Afrikaanse landen en de persoonlijke verhalen uit deze regio's.

Artikel delen?