Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn Stoffels bezoekt de bootvluchtelingen op Sicilië - blog 1
6 juni 2015 |

Merlijn Stoffels bezoekt de bootvluchtelingen op Sicilië - blog 1

#Bootvluchtelingen - Merlijn Stoffels is samen met een ploeg van het televisieprogramma EenVandaag afgereisd naar Sicilië. Om verhalen op te tekenen van de bootvluchtelingen. "Ik hoop vurig dat ik Nederland kan overtuigen om bij te dragen aan de humanitaire hulp aan deze mensen."
IMG_0194 (2).jpg

"Prachtige eilanden met mooie stranden, zon en strakblauwe lucht. Pittoreske dorpjes met kleurrijke haventjes. Uitgebreid dineren met lekkere wijnen. Zeilen op het azuurblauwe water. Dat zijn de beelden die in mij opkomen als ik denk aan de Middellandse Zee. Hoe schril is het contrast met de werkelijkheid van de bootvluchtelingen. Voor hen is de Middellandse Zee het gevaarlijkste grensgebied ter wereld, en in het ergste geval hun kerkhof. Cijfers tonen aan dat de gevaren niet denkbeeldig zijn. De afgelopen 18 maanden overleefden meer dan 5.000 mensen de overtocht niet. Met gevaar voor eigen leven, onder dramatisch slechte omstandigheden, wagen ze hun leven, in de hoop een veilig heenkomen te vinden. Om hun einddoel te bereiken dobberen ze dagenlang in de brandende zon, zonder eten en drinken,  in overvolle gammele en soms lekke bootjes, met als enige bagage de kleding die ze op dat moment dragen. 

IMG_0233 (2).jpg 

170.000 bootvluchtelingen bereikten Italië

Ik reis naar Sicilië, het Italiaanse eiland waar op dit moment de meeste bootvluchtelingen aankomen, met een vliegtuig. Slechts een paar uur onderweg, zittend in een goede stoel, een lekkere maaltijd opgediend, wat te drinken erbij. Groter kan het verschil met de bootvluchtelingen niet zijn. Het afgelopen jaar kwamen alleen al in Italië 170.000 bootvluchtelingen aan. Dit is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Italiaanse Rode Kruis zal het aantal bootvluchtelingen de komende maanden alleen maar toenemen, want in de zomer durven meer vluchtelingen de boottocht aan. De zee is dan rustiger en het weer stabieler - veel van hen kunnen niet zwemmen. Daar tegenover staat dat de brandende zon en de verzengende hitte het risico op verbranden, uitdroging en een zonnesteek juist vergroot. Als de vluchtelingenstroom blijft groeien verwacht het Italiaanse Rode Kruis nog deze maand, juni 2015, door de hulpgoederen heen te zijn.

Bootvluchtelingen op Griekse eilanden

Ook steeds meer vluchtelingen kiezen ervoor om de overtocht naar Griekenland te maken. De afgelopen maanden kwamen in het land al 6 keer zoveel vluchtelingen aan ten opzichte van vorig jaar. Vlak voor mijn vertrek zag ik een reportage van het televisieprogramma Nieuwsuur over de bootvluchtelingen die aankomen op het Griekse eiland Lesbos. Onder hen veel vrouwen en kinderen. Volgens de verslaggever is er niet voldoende geld om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Er is geen opvang geregeld en de voorraad voedsel is onvoldoende. Een toerist zegt in de reportage dat de situatie haar erg aangrijpt en ze begint te huilen bij het zien van de vluchtelingenboten die 's ochtends aankomen. Ik vraag me af hoe ik zal reageren als ik later deze week de vluchtelingen zie aankomen in de haven in Catania. In Italië alleen al zijn het afgelopen weekend meer dan 5.000 vluchtelingen aangekomen. 

IMG_0303 (2).jpgMeer grootschalige conflicten dan ooit

Dit is mijn eerste noodhulpreis binnen Europa – ons eigen continent. Ik verwachtte niet direct een link met mijn reizen naar de conflictgebieden in Syrië en Zuid-Soedan. Toch is die er wel. Er zijn op dit moment meer grootschalige conflicten dan ooit. Met als gevolg dat een groot aantal vluchtelingen opzoek is naar een veilige plek om hun leven weer op te kunnen bouwen. In hun eigen land kunnen ze niet blijven. Simpelweg omdat het te gevaarlijk is. In de buurlanden kunnen ze vaak ook niet overleven, want daar is onvoldoende werk en hulp. Overigens ook niet onlogisch, als je bekijkt dat het aantal Syrische vluchtelingen in Libanon daar nu gelijk is aan kwart van de Libanese bevolking. De enige optie voor veel vluchtelingen is verder reizen, in de hoop daar wel een veilige plek te vinden om een toekomst te kunnen opbouwen. Wat volgt is vaak een maandenlange een tocht vol gevaren, uitbuiting en andere ontberingen. In Libanon en Jordanië heb ik gezien waar de vluchtelingen leven. In vluchtelingenkampen in tenten, soms bij gastgezinnen. Maar vaak onder slechte omstandigheden waarbij ze soms zelfs bij toerbeurt moeten slapen, omdat er niet genoeg plek is. En in het slechtste geval op straat. De bootvluchtelingen die ik in Italië zal aantreffen hebben dit allemaal al doorstaan en overleeft.

IMG_0300 (2).jpg 

Uitbreiding van de hulp door het Rode Kruis

Ik ben op Sicilië om de verhalen op te tekenen van de bootvluchtelingen en te laten zien waarom de hulp van het Rode Kruis van levensbelang is. Ik vraag me af wat ik komende dagen op  zal aantreffen. Hoe het deze vluchtelingen in Europa vergaat. Hoe ze worden opgevangen, of er wel genoeg hulp en toekomstperspectief is. Dit zal ik deze week gaan zien bij een bezoek aan het grootste vluchtelingenkamp in Italië, Mineo, waar op dit moment zo'n 4.000 vluchtelingen verblijven. Het Rode Kruis zal de hulpverlening voor de bootvluchtelingen zowel in Griekenland als Italië gaan uitbreiden. Het Nederlandse Rode Kruis heeft uit de eigen reserve alvast € 20.000 beschikbaar gesteld. Maar er is veel meer nodig om te voorkomen dat de hulp binnenkort zal uitblijven. Ik hoop vurig dat ik Nederland kan overtuigen om bij te dragen aan de hulp."

Geef op giro 7244

Het Rode Kruis roept Nederland op de humanitaire hulp aan de bootvluchtelingen te steunen. Laat de bootvluchtelingen niet aan hun lot over. Geef op IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.