Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn bezoekt Congo - blog 1
1 december 2015 |

Merlijn bezoekt Congo - blog 1

"Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken”

 

#SR15 - De verhalen die Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels optekent uit ramp- en conflictgebieden zijn altijd heftig. Maar deze reis voor 3FM Serious Request 2015 is anders dan anders. Dit keer kan Merlijn zijn werk in Nederland maar moeilijk loskoppelen van het lot van jongeren in een conflictgebied als Congo.  

Merlijn voor Rode Kruis vliegtuig.jpg  Merlijn maakt zich op voor zijn reis naar de binnenlanden van Congo. (Beeld: Ben Houdijk)

"In Nederland hoor je nauwelijks iets over de gevechten in Congo. Gek als je bedenkt dat hier in de afgelopen jaren meer dan 5 miljoen mensen om het leven zijn gekomen door geweld, honger of ziektes. Strijdende partijen ontketenen opstanden, ontvoeren mensen, verkrachten vrouwen en branden na plundering hele dorpen plat. Zoals altijd zijn de burgers de dupe."

Verloren toekomstperspectief

"Samen met een team van NPO 3FM gaan we 3FM Serious Request 2015 de effecten van dit conflict op jongeren in beeld brengen. En die effecten zijn groot.  Vaak zijn ze door het aanhoudende geweld alles kwijtgeraakt en hebben dus geen geld om naar school te gaan, of andere manieren om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Hiermee verliest een hele generatie toekomstperspectief. 3FM en het Rode Kruis gaan zich inzetten om zoveel mogelijk kinderen en jongeren in conflictgebieden hun toekomst terug te geven. De verhalen die we gaan horen zullen heftig zijn."

Liever in eigen land

"Tijdens mijn vlucht naar Congo neem ik de tijd om me hier op voor te bereiden én om bij te komen van de hectische weken in Nederland. Voor het eerst van mijn leven was ik getuige van Rode Kruis-distributies van hulpgoederen in Nederland. Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken. De Europese vluchtelingencrisis heeft onze binnenlandse hulpverlening echt veranderd."

Kans op een toekomst

"In gesprek met de vluchtelingen in Nederland hoorde ik vaak dat ze liever in hun eigen land hadden willen blijven. Maar ze waren simpelweg niet meer in staat om daar voor zichzelf te zorgen. Meer dan ooit voel ik dat we de slachtoffers van het geweld in conflictgebieden moeten helpen. En de kinderen ter plekke een kans op een toekomst moeten geven, in plaats van een leven in een troosteloze sporthal ergens in Europa. Ben benieuwd of ik daar na deze reis naar Congo nog zo over denk."​

Dit is het eerste blog van Merlijn over zijn bezoek aan Congo. Lees alle blogs

22-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 5 "Na alles wat ze hebben doorstaan, verdienen zij alle hulp "
21-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrie - blog 4 "Kinderen moeten  weer een normaal leven kunnen leiden"
20-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 3 "De Syriërs durven weer te denken aan wederopbouw"
19-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 2 "Deze kinderen hebben al te veel verdriet meegemaakt"
18-12-2015 Merlijn blogt vanuit Syrië - blog 1 "Alleen een rugzakje met hulp kan de cirkel doorbreken"

16-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 6 "Wat een explosie van vreugde wanneer het hele dorp uitloopt "
15-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 5 "Gelukkig heeft ze het overleefd, maar lachen doet ze nooit"
08-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 4 "​Ik merk dat ik ineens emotioneel word "
07-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 3 "Naast dader zijn kindsoldaten​ vooral ook slachtoffer"
02-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 2 "Een vuurgevecht maakte een einde aan zijn voetbaldroom"
01-12-2015 Merlijn bezoekt Congo - blog 1 "Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou meemaken”

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst: Keep them going! Geef nu!