Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn bezoekt Congo - blog 2
2 december 2015 |

Merlijn bezoekt Congo - blog 2

​"Een vuurgevecht maakte een einde aan zijn voetbaldroom"

 

#SR15 - Voor 3FM Serious Request 2015 is Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels samen met een team van NPO 3FM in Congo. Hij spreekt met hulpverleners over de afschuwelijke dingen die de slachtoffers van het geweld moeten doormaken. Lichamelijk en psychisch.

blog merlijn congo meisje 17.jpg

 Een 17-jarig meisje (l.) raakte gewond door het conflict. Via het Rode Kruis krijgt ze medische en psychische hulp om haar trauma's te verwerken. (Beeld: Rode Kruis)

 

"Met een hoop lawaai beginnen de propellers te draaien. Met een klein Rode Kruis vliegtuig reizen we van het westen van het land, de hoofdstad van de Democratische Republiek, Kinshasa naar Goma in het oosten. De totale reis duurt zo'n 5 ½ uur. Onderweg maken we diverse tussenstops in Kisangani en Bukavu om hulpgoederen af te leveren en hulpverleners naar hun posten te brengen. In Kisangani worden vooral materialen afgeleverd om protheses te maken. Ze zijn bruin van kleur. Logisch natuurlijk, maar ik heb dit nooit eerder gezien."

Enter warzone

"Op luchthavens zie ik naast militaire tanks ook VN-vliegtuigen en pantservoertuigen. We zijn duidelijk zichtbaar in het conflictgebied terecht gekomen. Behalve het militaire machtsvertoon merk ik er nog niets van. De natuur is prachtig in dit bergachtige gebied. Vanuit de lucht zie ik de stad Goma. Gelegen aan de voet van een vulkaan en aan een groot meer. Aan de waterkant staan huizen uit Belgische koloniale tijd."

In gesprek met strijders

"We rijden door naar het hoofdkantoor van het Internationale Rode Kruis. De hulpoperatie in Congo is één van de grootste in Afrika, vertelt het hoofd van de delegatie. Hij is net teruggekomen van een veldmissie om in contact te komen met één van de strijdende partijen. Intensieve missies, alleen al vanwege de logistiek. Als er al wegen zijn, zijn ze vaak slecht. Soms is reizen te voet de enige manier. Zo ook bij deze missie, waarbij de ontmoeting plaatsvond op de top van een berg. De gesprekken met de leiders van de groeperingen gaan over het naleven het humanitair oorlogsrecht. Volgens het hoofd van de delegatie is dit niet zonder resultaat. Het gebeurt steeds vaker dat bewoners van geplunderde dorpen verder met rust worden gelaten. Eerder werden zij steeds weer opnieuw beroofd."

 

blog Merlijn congo motor.jpg Naast terreinwagens gebruikt het Rode Kruis ook motoren om slecht bereikbare gebieden toch te kunnen bereiken.  (Beeld: Rode Kruis)

Droom in duigen

"Op het hoofdkantoor spreek ik ook met de afdeling die verantwoordelijk is voor psychosociale hulp. De hulpverleners zitten vol met hartverscheurende verhalen over de lotgevallen van slachtoffers van het geweld. Vooral burgers zijn de dupe van gevechten tussen de strijdende partijen. Zo ook een jongen van 16 die droomde van een carrière als profvoetballer. Hij had zelfs al een sponsor gevonden om zijn opleiding te betalen. Maar zijn droom valt in duigen als hij onverwacht in een vuurgevecht terecht komt en zijn been verliest. Psychosociale hulp van het Rode Kruis helpt hem uit zijn depressie op te krabbelen. Ook krijgt hij een prothese. Maar geld om een studie te betalen heeft hij niet, want hij komt uit een arme familie." 

Gewond en traumatiseerd

"Een leeftijdsgenoot van hem, een meisje van het platteland ten noorden van de stad, maakte iets vergelijkbaars mee. Door een granaat verliest zij haar arm. Voor het incident was zij een goede leerling. Daarna was ze getraumatiseerd, depressief en bang dat ze nu ook nooit kinderen zou kunnen krijgen. Dankzij langdurig psychologische begeleiding heeft ze dit alles weten te overwinnen en gaat ze weer naar school. Ze durft weer te dromen. Nog steeds moet ze regelmatig voor revalidatie en controles terug naar Goma. Het Rode Kruis regelt het vervoer, want dit kan ze onmogelijk zelf betalen."

Dit is het tweede blog van Merlijn over zijn bezoek aan Congo. Lees ook Merlijn's 1e, 3e en 4e​ blog. 


 

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst: Keep them going! Geef nu!