Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Merlijn terug naar de Filipijnen - Blog 4
31 oktober 2015 |

Merlijn terug naar de Filipijnen - Blog 4

#Haiyan - Woordvoerder Merlijn Stoffels is in de Filipijnen om de resultaten te bekijken van de hulpverlening die 2 jaar geleden werd opgezet door Giro555 naar aanleiding van tyfoon Haiyan. In Santa Cruz ontmoet hij het jongetje James die de littekens op zijn hoofd laat zien.

Filipijnen-Merlijn-Tyfoon.jpg​ "In Santa Cruz ontmoeten we de enthousiaste jongen James." 

"We rijden van Leyte naar Samar over de indrukwekkende rode brug 'San Juanico Bridge' van ruim 40 meter hoog en ruim 2 kilometer lang. Op een paar kleine beschadigingen na heeft deze langste brug van de Filipijnen, die is gebouwd in 1973, de tyfoon Haiyan getrotseerd. Aan de andere oever volgt een prachtige tocht langs de bergachtige groene kust van Oost-Samar. De rivieren zijn begroeid met mangroves en in de zee liggen fraaie rotsformaties. Volgens de chauffeur is het een prachtig gebeid om te kanoën en te duiken. In het nabijgelegen nationale park zijn watervallen, druipsteengrotten en onderaardse rivieren. Toch zijn er nauwelijks toeristen om al dit moois te bewonderen. Misschien wel omdat Leyte en Samar tot de economisch meest achtergebleven streken behoren op de Filipijnen. Afgezien van de Pan Philipine Highway is de infrastructuur slecht ontwikkeld. Ook vlak na Haiyan reed ik op deze weg. Hier had de tyfoon een vernietigend spoor van verwoesting achtergelaten."

 

 

Nieuwe scholen en klinieken

 

"Onderweg zie ik bijna in elk dorp gloednieuwe scholen en klinieken. Neergezet door de Rode Kruis zustervereniging, Emirates Red Crescent. Ze schijnen pas net een paar maanden geleden te zijn opgeleverd. Geen overbodige luxe want veel scholen en klinieken zijn door de storm onherstelbaar beschadigd. De gebouwen dienen ook een ander doel, vertellen de collega's van het lokale Rode Kruis. Ze dienen als opvanglocaties waar mensen naartoe geëvacueerd kunnen worden in geval van nood. In deze kust streek heeft het Rode Kruis voor meer dan 7000 mensen een nieuw huis gebouwd. Mede mogelijk gemaakt door de donaties van de Nederlanders op Giro555. Het zijn duidelijke herkenbare rieten huizen op een betonnen fundering met een rood dak. Overigens zijn hier ook projecten van vele andere internationale en lokale hulporganisaties. De Rode Kruis collega's nemen me mee naar het dorpje Santa Cruz wat niet ligt aan de kust, maar in de bergen. Ook daar was de schade enorm." 

 Filipijnen-James.jpg
  James laat aan Merlijn littekens zien die op zijn hoofd zitten.

Kokosnoten

 

"Via een hobbelige onverharde weg bereiken we het dorpje met 352 inwoners. Na de storm stond er geen huis meer overeind. Santa Cruz is nog met de auto bereikbaar in tegenstelling tot andere dorpen waar je alleen te voet of met de brommer kunt komen. Daar moesten de hulpgoederen soms op de rug van ezels, koeien of zelfs honden naar boven gebracht worden. In de medische post, ook neergezet door het Rode Kruis, spreek ik met de burgemeester van het dorp. Hij vertelt dat de mensen niet alleen nieuwe huizen kregen, maar ook geld om zaden of vee te kopen. Erg belangrijk want hun belangrijkste inkomstenbron, de kokosnoten, zijn weggevallen. De meeste palmbomen zijn omgewaaid en in de bomen die nog wel overeind staan groeien door de storm de eerste jaren geen koksnoten. Dankzij de hulp hebben de meeste bewoners van het dorp zelf voedsel verbouwt, maar verdienen doen ze niet. Het was voor hen dan ook onmogelijk geweest om zelf een nieuw huis te bouwen. Ze zijn enorm dankbaar. "Zonder organisaties, zoals het Rode Kruis en Unicef, hadden we het niet overleefd" vult de vrouw van de burgemeester aan. Het dorp is idyllisch gelegen op de top van een berg. Aan de ene kant is de zee te zien en aan de andere kant de bergen. Mooi, maar het brengt ook risico's met zich mee, want de wind heeft er vrij spel. Dat wordt ook duidelijk uit het verhaal van de 10-jarige James."

Drummer James

 

"Tijdens de storm kwamen de balken en golfplaten naar beneden op het hoofd van James. Hij buigt zijn hoofd om de littekens in zijn haar te laten zien. Na de ramp is hij vaak natgeregend, vertelt hij en hij is daarom ook heel blij met zijn nieuwe huis. Als ik hem vraag wat hij het liefst doet als hij thuis is, antwoord hij "trommelen". Hij loopt naar de kast waar zijn trommel staat en begint voor te spelen. We klappen en joelen als hij klaar is. James glimt van trots. Het huis van zijn 11-jarige buurmeisje Rhuvely Bustamante is ook ingestort tijdens de stom. Zij moesten zich aan grassprieten vasthouden om niet weg te waaien. Na het gesprek wil ze graag een liedje voor ons zingen. Ze blijkt een prachtige stem te hebben. Ik krijg er kippenvel van. Ineens moet ik denken aan de wanhopige kinderen die ik langs de weg had gezien met de borden 'please help us, we need food'." 

 Filipijnen-buurmeisje-James.jpg
  Rhuvely, het buurmeisje van James, zingt een liedje voor Merlijn.

Bedankt

 

"Onderweg terug naar Tacloban vertel ik dit aan Judith Guinto, verantwoordelijk voor projecten van Nederlandse Rode Kruis in het getroffen gebied. "Wist je dat die kinderen later ook met borden langs de weg stonden met 'thank you donors'?" vraagt ze me. Deze dank wil ik via deze BLOG doorgeven aan alle mensen die geld hebben gegeven op Giro555 om hulp mogelijk te maken. Een mooier bewijs dat het er toe doet is er wat mij betreft niet. Even is het nog spannend of ik wel terug kan keren naar Nederland, want er is een zware tyfoon onderweg naar de Filipijnen. De mensen hier maken zich zorgen en het Rode Kruis is druk in de weer om te helpen bij de evacuaties en andere voorbereidingsmaatregelen te treffen. De orkaan, klasse 4 met windsnelheden van 250 kilometer per uur en 4 meter hoge vloedgolven zorgt voor veel schade. Duizenden huizen zijn verwoest en zo'n 300.000 zijn gedupeerd. Gelukkig blijk, mede dankzij de evacuaties, het aantal doden mee te vallen. Tot nu toe enkele tientallen. Het lijkt me heftig om steeds in de angst te moeten leven en slachtoffer te worden van natuurgeweld bedenk ik me als het vliegtuig opstijgt."

Bekijk de rapportage van 2 jaar na Haiyan