Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Met de neus op de feiten: extreme honger in Jemen
13 september 2016 |

Met de neus op de feiten: extreme honger in Jemen

Al bijna 1,5 jaar is er een groot conflict gaande in Jemen met vele doden en gewonden tot gevolg. Wat nog maar weinig mensen weten, is dat er door dit conflict ook hongersnood he​erst in het land. Het Rode Kruis Jemen doet wat het kan en probeert zoveel mogelijk slachtoffers van humanitaire hulp te voorzien. 

V-P-YE-E-01485.JPG

Het Rode Kruis voorziet miljoenen mensen in Jemen ​van eten, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Extreme honger

Hele dunne beentjes. En lichamen zó mager dat je de ribben kunt tellen. We kennen de beelden van uitgemergelde kinderen vooral uit Afrika, maar het is sinds een aantal maanden ook de realiteit in Jemen. Het Arabische land kampt met extreme honger.

De honger is het gevolg van een al bijna 1,5 jaar durend conflict. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90% van al het voedsel moet worden geïmporteerd. Maar dat is niet makkelijk: door gevechten tussen het leger en de rebellen komt niet alle voedselhulp Jemen binnen.

Rode Kruis in actie

Het Rode Kruis heeft helaas ook te maken met de beperkte toegankelijkheid in het land, maar doet wat het kan om zoveel mogelijk slachtoffers van humanitaire hulp te voorzien. Zo steunt het Rode Kruis bijvoorbeeld ruim 80 ziekenhuizen en gezondheidscentra, en voorziet de organisatie bijna 2,5 miljoen mensen van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Conflict

Maandag 19 september is het precies 1,5 jaar geleden dat Jemen geconfronteerd werd met de ernstigste crisis sinds jaren. Het conflict ontstond toen Sjiïtische Houthi's in opstand kwamen tegen de nieuwe, overwegend Soennitische regering. Volgens de VN heeft de burgeroorlog al aan ruim 10.000 mensen het leven gekost.

​​​​​​​​Een aangrijpende video van NOS op 3 over de hongersnood in Jemen (12 september 2016).​

Help mee

Miljoenen mensen in Jemen hebben dringend hulp nodig. Met jouw steun kan het Rode Kruis ze helpen. ​

doneer-nu.png ​​
Liever zelf overschrijven? 

Je kunt je donatie ook overmaken naar IBAN NL83 INGB 0000 0068 68 ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.​​


Artikel delen?