Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Mijn eten geeft ze een gevoel van thuis
17 september 2015 |

Mijn eten geeft ze een gevoel van thuis

#Vluchtelingen - “Het is geweldig om voor vluchtelingen te mogen koken. Deze mensen zijn zo ontzettend dankbaar, vaak hebben ze al dagen niets gegeten”, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Shoukat Hussain trots. Hij werkt als kok in het Italiaanse vluchtelingenkamp Settimo Torrinese.

Shoukat Hussain (3).jpg

Shoukat is trots op zijn Rode Kruis t-shirt. Eerst was hij zelf vluchteling, nu helpt hij anderen met een voedzame maaltijd. (Foto: Iris van Deinse)

 

“Ik voelde me hetzelfde als de mensen die hier komen eten. Twee jaar geleden ben ik zelf gevlucht uit Pakistan”, vertelt Shoukat. “De dag dat ik mijn Rode Kruis t-shirt kreeg was voor mij heel bijzonder. Na alle goede zorg die ik van het Rode Kruis heb ontvangen, kan ik nu zelf mensen helpen.”

 

Voedzame pasta

Shoukat staat in een grote keuken en roert in een enorme pan met saus en kip. “Dit zit er allemaal doorheen.” Hij wijst naar grote zakken vol met kruiden. Eens in de week kookt Shoukat Pakistaans voor de bewoners. De rest van de week eten de bewoners Italiaans, zoals voedzame pasta.  “Eerst zaten er veel Pakistanen hier in Settimo Torrinese, nu zijn er ook veel mensen uit Afrika. Maar ik merk dat zij het Pakistaanse eten ook lekker vinden hoor.”

 

Steunpunt

Het werk is niet nieuw voor Shoukat; in Pakistan werkte hij ook als kok. “Maar juist hier koken vind ik leuk. Het is bijzonder om te zien dat zoveel mensen jouw eten waarderen. Mensen komen hier met honger, ze hebben niets meer. Het is geweldig om deze mensen te helpen en hen met eten een beetje thuis te laten voelen.”
Shoukat is door zijn goede zorgen een steunpunt voor velen in het kamp. “Ik wordt ‘oom’ genoemd hier, zelfs mijn baas noemt me zo. We zijn hier één grote familie.”

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.


Wil je vluchtelingen helpen in Nederland? Klik hier.