Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Mijn vader viel van een berg"
13 oktober 2015 |

"Mijn vader viel van een berg"

#Vluchtelingen - Mohammed (18) zit sinds een paar dagen in een opvanglocatie in Amsterdam. Hij rust hier goed uit van de lange zware reis die hij per boot, per bus en te voet heeft gemaakt. Helemaal bijkomen kan hij niet want hij maakt zich zorgen. Zijn vader kreeg een ernstig ongeluk onderweg waardoor de twee hun wegen moesten scheiden.

Mohammed1.jpg
  Mohammed moest twee keer afscheid nemen.

 “Ik ben nog maar net in dit opvangcentrum. Meteen kreeg ik de functie ‘tolk’ toegewezen. Ik ben een van de weinigen die Engels kan spreken”, zegt Mohammed. De vluchtelingen die alleen Arabisch spreken kunnen bij hem terecht als ze zaken willen regelen. Mohammed komt uit Irak. Daar woonde hij samen met zijn ouders en de rest van zijn familie. Zijn moeder ontdekte dat er problemen waren binnen het bedrijf waar ze werkte. Als ze dit bekend maakte zouden haar collega’s haar gezin wat aandoen. “De bedreigingen waren zo heftig dat mijn pa en ik besloten te vluchten”, vertelt Mohammed.  

"Ik zou alleen verder gaan"

De reis werd een grote nachtmerrie. Na een gevaarlijke boottocht kwamen vader en zoon veilig aan in Griekenland. Daar begonnen ze aan een lange wandeling door de bergen. “Ineens hoorde ik een harde schreeuw. Ik keek geschrokken om”, zegt Mohammed. “Mijn vader struikelde en viel van de berg. Ik rende naar hem toe en zag al snel dat hij zwaar gewond was. Lopen ging niet meer.” Per ambulance werd zijn vader naar het ziekenhuis gebracht, waar hij voor lange tijd zou moeten blijven. “‘Mohammed jij moet verder. De smokkelbus staat op je te wachten, zei mijn vader’. Het was één van de moeilijkste momenten van mijn leven. Eerst heb ik van mijn moeder in Irak afscheid moeten nemen en nu ook nog van mijn vader hier in Griekenland”, vertelt Mohammed. “Toch probeerde ik flink te zijn en mezelf te vermannen. Ik zou alleen verder gaan”. Na een paar dagen kwam Mohammed veilig aan in België. Zijn vader kwam echter na een paar weken aan in Nederland toen hij weer in staat was te reizen. Na een hoop geregel lukte het Mohammed om in een opvangcentrum in Nederland terecht te komen.


"Ik hoop dat hij geneest"

“Ik ben opgelucht dat mijn vader en ik nu veilig in Nederland zijn. Alles is hier goed geregeld en ik ben blij met de spullen die ik heb gekregen van het Rode Kruis”, zegt Mohammed. Hij heeft warme kleding gekregen, een deken en een bed. “Ik hoop dat ik hier mijn middelbare school kan afmaken. Nog maar één jaar te gaan”. Hoewel Mohammed zeer tevreden is over zijn huidige situatie kan hij een ding niet loslaten. “Ik ben enorm bezorgd over mijn moeder en de rest van mijn familie. Ik mis ze verschrikkelijk en verlang elke dag naar hen”. Over zijn vader maakt hij zich ook nog steeds zorgen. “Zijn benen doen erg zeer, ik hoop dat hij geneest, maar ik betwijfel het”.

Lees hier het verhaal van Fadia die ook in Amsterdam is opgevangen.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.