Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Miljoenen Syrische vluchtelingen afhankelijk van hulp
5 april 2013 |

Miljoenen Syrische vluchtelingen afhankelijk van hulp

Miljoenen ontheemde Syriërs zijn volledig afhankelijk van humanitaire hulp. Hulpverleners zetten alles op alles om frontlinies te doorkruisen en zo mensen in nood te bereiken.

“Zonder hulp zijn de gevolgen voor honderdduizenden mensen door heel Syrië catastrofaal”, zegt Jeroen Carrin, verantwoordelijk voor de Syrische hulpoperaties van het Internationale Rode Kruis. “Het aantal mensen dat geen inkomen heeft en niets meer achter de hand, groeit. Ze zijn volledig afhankelijk van de vrijgevigheid van hun landgenoten die het iets beter hebben. Of van de internationale gemeenschap.”

Het precieze aantal ontheemden binnen Syrië is moeilijk vast te stellen. Onze collega’s van de Syrische Rode Halve Maan schatten in dat het aantal boven de 3,6 miljoen uitkomt. 

Ingehaald door gevechten

Het is moeilijk om een veilig heenkomen te vinden. Het geweld laait voortdurend opnieuw op en neemt toe. Vele tienduizenden vluchten van plek naar plek, steeds weer ingehaald door de gevechten. Veel mensen zoeken hun toevlucht in scholen, stadions, moskeeën en kerken. Of trekken in verlaten woningen.

Carrin bezocht een aantal ontheemde families in Lattakia: “Ik heb tweekamer appartementen gezien, met wel 21 mensen op elkaar gepakt. Onder hen ook kinderen. Er is nauwelijks genoeg plek voor iedereen om tegelijkertijd te slapen. Laat staan dat er enige privacy is.”

Risico’s

De noodzaak om frontlinies te doorkruisen om mensen in nood te bereiken wordt steeds groter. Zeker in gebieden die al maanden afgesloten zijn voor enige vorm van hulp. Een delegatie van het Rode Kruis, waaronder Marianne Gasser, bezocht de afgelopen weken gebieden die al maanden van de wereld en dus ook van hulp, afgesloten zijn geweest.

Gasser: “We kunnen hulp bieden aan mensen die soms wel maandenlang totaal afgesloten waren van de buitenwereld. Dit dankzij de voortdurende gesprekken die we voeren met de strijdende partijen. In sommige gevallen hebben we moeten pleiten voor “humanitaire pauzes” in de gevechten, om hulp te kunnen bieden. Dit betekent risico’s nemen. Maar hoe kunnen anders hulp bieden in een conflictgebied?”

syria-2-food-distribution.jpg

Hulpverlening in de maand maart:

• Voedselpakketten voor meer dan 155,000 mensen in Aleppo, Rural Damascus, Raqqa, Hama, Idleb, Damascus, Lattakia, Homs en Deir Ezzor;

• Matrassen en dekens voor meer dan 62,000 mensen in Aleppo, Damascus, Raqqa, Hama, Rural Damascus, Deir Ezzor, Lattakia, Idleb en Homs;

• Keukengerei voor 28,000 mensen in Deir Ezzor, Lattakia en Hama;

• Zeep, wasmiddelen en maandverband voor bijna 70,000 mensen in Raqqa, Idleb, Deir Ezzor, Lattakia, Damascus, Aleppo, Homs, Hama en Rural Damascus;

• Technische assistentie en materialen voor de waterbedrijven van Damascus, Aleppo en Hama.

• 15,000 10-liter flessen drinkwater in Aleppo en Deir Ezzor;

• Watertrucks leverden water voor 72,000 mensen in Rural Damascus en Homs;

• Verbetering van water, woon en sanitaire faciliteiten voor 25.000 ontheemden in Aleppo, Deir Ezzor, Quneitra, Damascus en Rural Damascus;

• Bevoorrading van ziekenhuizen in Al Za'em, Al-Birr en Homs;

• Bevoorrading van gezondheidsposten in Idlib and Sarmin;

• Onderzoek van de gezondheidssituaties in Aleppo. En medische bevoorrading van zowel de overheids- als oppositiegebieden.