Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Mohammed kwam uit Gambia: "Deze mensen zijn mijn broeders"
11 september 2015 |

Mohammed kwam uit Gambia: "Deze mensen zijn mijn broeders"

#Vluchtelingen - “Het was doodeng, onze boot was lek. Maar juist omdat ik weet wat deze mensen hebben doorgemaakt, kan ik ze nu helpen.” Iedere dag helpt Rode Kruis-vrijwilliger Mohammed Basiru nieuwe vluchtelingen in een opvangcentrum van het Rode Kruis in het Italiaanse Settimo Torinese. Twee jaar geleden dreef hij zelf stuurloos op de Middellandse Zee. Hij is gevlucht uit Gambia.

 

Mohamed-Basiru-640.jpg 

Al snel wist Mohammed dat hij ook wilde helpen. Foto: Iris Deinse


​“Welkom in Italië, jullie zijn nu in het noorden, in de buurt van Turijn.” Dat is een van de eerste dingen die Mohammed nieuwkomers vertelt. Iedere dag helpt hij wanneer er bussen vol migranten het kamp binnen komen. De vluchtelingen hebben er na hun bootreis een busreis van bijna 20 uur op zitten. De angst is van hun gezicht af te lezen, maar Mohammed kan hen gerust stellen. “Ik spreek veel Afrikaanse talen. Deze mensen zijn mijn broeders die hulp nodig hebben.”

 

Vertrouwen

Zelf vluchtte Mohammed vanwege geweld. Vanaf Libië ging hij samen met een enorme groep migranten een boot op, richting Lampedusa. De boot ging lek en de vluchtelingen beleefden angstige uren.  Ze werden gered door de marine en daarna opgevangen door het Rode Kruis. “Vanaf het moment dat ik zo goed werd opgevangen wist ik het; dit wil ik ook doen voor andere mensen.”


Mohammed ging elke dag naar school en leerde Italiaans in het vluchtelingenkamp van het Italiaanse Rode Kruis. Hij helpt vluchtelingen die net aankomen. Hij stelt ze gerust, tolkt wanneer ze een dokter moeten bezoeken en helpt ze bij het aanvragen van document. Iedereen kan bij hem terecht met vragen in hun eigen taal. “Ze vertrouwen mij en ik kan ze advies geven. Ik hoop dat ik dit werk lang kan doen.”

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.