Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Naar het strand? Pas op voor kwallen!
14 september 2016 |

Naar het strand? Pas op voor kwallen!

Pak jij vandaag nog even lekker een dagje strand mee? Pas dan op voor de kwallen! Vooral bij Scheveningen wemelt het van de kwallen in de zee. Aan de Nederlandse kust moet je steeds vaker rekening houden met kwallen. 

kwal_640.png
Pas op voor de kwallen aan de Nederlandse kust.

​Door de klimaatverandering, blijft de zee warmer en kom je de kwallen steeds eerder in het seizoen tegen. Ze blijven ook langer hangen. Blijkt uit een onderzoek van NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). 

Soorten kwallen
In de Nederlandse wateren zijn drie soorten kwallen die kunnen steken: de kompaskwal, de gele haarkwal en de blauwe haarkwal. De gele haarkwal houdt niet zo van het warmere water, maar de andere twee soorten vinden het heerlijk. Ze zijn dan ook al regelmatig aangetroffen aan de kust. Ook van andere, niet-stekende kwallen zoals zeepaddenstoelen, zien we er dit jaar veel en groter dan gewoonlijk.

Gestoken? Wat nu
Als een kwal je gebeten heeft, zie je rode vlekken of bultjes op de huid. De plek gaat jeuken en kan een branderig, pijnlijk gevoel geven. Soms worden mensen misselijk en moeten ze braken. In een heel enkel geval kunnen hartritmestoornissen, shock of bewustzijnsverlies optreden. Bel in dat geval direct 112. In de andere gevallen, worden de klachten na 15 minuten meestal vanzelf minder. Deze tips kunnen ook helpen:
Niet wrijven! Zo verspreid je het gif
Probeer de plek onder zo heet mogelijk water te houden (niet heter dan 45 graden)
Heb je geen heet water? Spoel de plek dan met zeewater of gebruik ijs of een coldpack om de plek te koelen (nooit direct op de huid)
Gebruik nooit azijn bij een kwallen uit de Noordzee, bij sommige tropische kwallen kan dit wel heel goed werken
Vraag een arts, apotheker of strandhulppost voor een zalf tegen de pijn en de jeuk

Download de app

Download de EHBO-app en je hebt alle EHBO-tips op een rijtje en altijd bij de hand!Artikel delen?