Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Tijdig anticiperen op natuurrampen in Azië
15 oktober 2013 |

Tijdig anticiperen op natuurrampen in Azië

Het Rode Kruis maakte zich de afgelopen weken op voor hulp in verschillende getroffen gebieden in Azië. Want binnen afzienbare tijd, sloeg de natuur keihard toe in India, de Filippijnen en Vietnam. Door tijdig te anticiperen op de situatie, kon het aantal slachtoffers beperkt worden.

India: Cycloon Phailin

Dankzij een massale evacuatie voorafgaand aan de storm, werd het leven van duizenden mensen gered. Dat deed helaas niets aan de kracht van Phailin af; een spoor van vernieling trok door het land waarbij zo'n 250.000 huizen zwaar beschadigd of zelfs totaal weggevaagd werden. Er zijn 23 mensen omgekomen door het noodweer. Een schril contrast met de laatste grote storm Paradip in 1999. Toen vielen er ongeveer 15.000 dodelijke slachtoffers. Partners for Resilience (PfR), waar het Nederlandse Rode Kruis deel van uit maakt, is al een aantal jaren geleden in het cycloongevoelige gebied gestationeerd. Dankzij goede samenwerking tussen hulporganisaties, overheidsinstanties en andere betrokken partijen kan in het geval van een dreigende natuurramp adequaat worden gereageerd. Dit betekent dat mensen op tijd kunnen worden geëvacueerd en er duizenden vrijwilligers klaar staan om eerste hulp te verlenen.

Filippijnen: Aardbeving in Cebu en Bohol

Ook de Filippijnen werd deze week getroffen door groot natuurgeweld. Een aardbeving van 7.1 op de schaal van Richter kostte tot nog toe aan 67 mensen het leven en richtte grote schade aan op gebouwen. Medische teams en ambulances van het Rode Kruis in Cebu en Bohol bieden hulp aan de getroffen bevolking.

Vietnam: Typhoon Nari

Ook typhoon Nari, die in centraal Vietnam huis hield, kon gelukkig op tijd worden gesignaleerd. Meer dan 120.000 mensen werden geëvacueerd. Het getroffen gebied beslaat ook de provincies Quang Tri en Quang Nam, die 2 weken geleden ook al door de verschrikkelijke typhoon Wutip werden geteisterd. Het plaatselijke Rode Kruis deelt noodhulpgoederen uit, waaronder tentzeilen en spullen om zelf tijdelijk onderdak van te maken.

Doneer direct en steun het Rode Kruis Start je eigen actie en help een ander!  Aanmelden nieuwsbrief Word nu ook vrijwilliger Volg het Rode Kruis via Twitter Volg het Rode Kruis op Google + Volg het Rode Kruis op LinkedIn