Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nederlandse Antillen en Aruba voor Haiti
28 januari 2010 |

Nederlandse Antillen en Aruba voor Haiti

De aardbeving op Haïti is het gesprek van de dag op de Nederlandse Antillen. Met een grote Haïtiaanse gemeenschap op alle eilanden, en de ramp zo nabij is de solidariteit tussen alle Caribische eilanden groot. De Caribische Rode Kruis afdelingen ter plaatse zetten talloze acties op en zien zich enorm gesteund door de bevolking, de overheid en het leger. 

 

Gulle giften van de Antilliaanse eilanden

De bevolking van de Antilliaanse eilanden leeft enorm mee met het lot van de slachtoffers van de aardbeving. Dat blijkt uit de gulle giften voor de talloze inzamelingsacties. Zo leverde de radiomarathon afgelopen week op Curaçao tienduizenden euro's op. Aanstaande maandag is het de beurt aan Aruba. Van 6 uur 's avonds tot middennacht staan nationale en internationale musici, entertainers en presentatoren garant voor een radio- en tv marathon die z'n weerga niet kent.
Rode Kruis voorzitter van de afdeling Aruba Greg Peterson: "We gaan een hele avond wijden aan het inzamelen van middelen. Er worden nu technische afspraken gemaakt om de avond rond te krijgen. Verder hebben scholen carwashes georganiseerd, is er eten gekookt en gekocht. De Rotary-club heeft 60.000 gulden ingezameld, Price Waterhouse Coopers heeft 50.000 gulden  ingezameld, het gaat maar door."
 

Hulpverlening

De Nederlandse Antillen staan niet alleen garant voor inzamelingsacties. Een belangrijke taak is contactherstel en opvang. Zo hebben de Rode Kruis afdelingen van Saba, St. Eustatius en Curacao al tientallen Haïtiaanse evacuees opgevangen. Verder maken alle eilanden gebruik van de ICRC website waarmee mensen op zoek kunnen gaan naar vermiste familieleden.
Een door het leger ter beschikking gesteld vrachtvliegtuig is vandaag vanuit Sint Maarten met 40 ton aan hulpgoederen vertrokken. En een Arubaans medisch team is via de Dominicaanse Republiek naar Haïti vertrokken. Het marineschip Hr. Ms. Pelikaan vertrok vrijdagavond vanaf Aruba naar Haiti. Het Rode Kruis Aruba heeft 35 pallets aan goederen geladen, die inmiddels in samenwerking met de koninklijke marine aan de haitiaanse bevolking beschikbaar is gesteld.