Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Nederlandse mannen zijn een stuk groter dan Syrische mannen"
20 januari 2016 |

"Nederlandse mannen zijn een stuk groter dan Syrische mannen"

​#Vluchtelingen – De Syrische vluchteling Rahaf helpt mee kleding sorteren in de Welkom Winkel in Bussum. Ze ziet weinig kleine mannenmaten binnenkomen.

Rahaf.jpg
 Rahaf ziet regelmatig mannelijke vluchtelingen in te grote kleding rondlopen. (Foto: redactie Rode Kruis)
  
“Ik zie weinig maten 170, S en M voorbij komen tijdens het sorteren van de kleding”, zegt Rahaf. “Nederlandse mannen zijn een stuk groter dan Syrische mannen”. Samen met haar man Murhaf helpt ze mee in de Welkom Winkel in Bussum. “Nederlanders hebben ons vriendelijk en gastvrij ontvangen. Ik wil graag iets terugdoen voor hen en voor de vluchtelingen in Nederland”, zegt Rahaf terwijl ze weer een te grote trui opzij legt. “De lengte van Syrische mannen zit tussen de 165 en 180 centimeter, ze hebben de maten S en M nodig”, zegt ze. Deze maten zijn schaars in Nederland omdat Nederlandse mannen meestal langer zijn dan 180 centimeter. “Ik zie regelmatig mannen in te grote kleding rondlopen en dat vinden ze niet fijn. Helaas hebben ze te weinig geld om passende kleding te kopen. Daarom zijn ze afhankelijk van wat er wordt ingezameld.”

“Veel leerlingen van mij zijn omgekomen”

“Het gaat heel slecht in de stad waar we vandaan komen. Iedereen gaat dood van de honger”. Rahaf en Murhaf zijn met hun zoontje 3 maanden geleden in Nederland aangekomen. “We konden echt niet blijven in Syrië. Overal in onze stad werd er geschoten en gebombardeerd”, zegt Rahaf. De school waar ze werkte als lerares is vernield. “Veel leerlingen van mij zijn omgekomen.” Ze kijkt somber als ze eraan terug denkt. “Ik had geen rust meer, ik was zo bang dat mijn zoontje iets zou overkomen. Geen moment wilde ik hem uit het oog verliezen.” Haar broer adviseerde om te vluchten en dat deden ze.

Rahaf-1.jpg
  Rahaf sliep tijdens de reis met haar gezin buiten, boven op de weinige kleding die ze bij zich hadden. (Foto: redactie Rode Kruis) 

“Iedereen om me heen gilde om hulp”

Het gezin leed schipbreuk tijdens de bootreis van Turkije naar Griekenland. Er liep allemaal water in de boot. “Iedereen om me heen gilde om hulp. Alle kinderen huilden en waren bang, het was verschrikkelijk”, vertelt Rahaf. Militairen redden hen en brachten hen naar Griekenland. Daar waren de omstandigheden ook niet al te best. “We hadden de juiste papieren niet om een hotel te boeken, dus moesten we buiten slapen. ’s Nachts was het koud en overdag heet dus we werden alle drie ziek”. Rode Kruis-hulpverleners gaven hun medicijnen en hun zoontje kreeg speelgoed, zodat hij wat afleiding had tijdens trein- en busreizen. Na 16 dagen kwamen ze aan in Nederland.

De juiste kleding

“Wij zijn nu Nederlands aan het leren en mijn zoontje gaat al naar school”, zegt Rahaf. Ze hoopt binnenkort naar de universiteit te gaan zodat ze een goede baan kan vinden. “Mijn man wil graag werken in de ICT; dit heeft hij in Syrië ook altijd gedaan”. Het stel is erg blij dat het nu veilig is en zichzelf kan bezighouden met activiteiten voor het Rode Kruis. “Wij hebben genoeg warme kleding, maar ik hoop dat de rest van de vluchtelingen in Nederland binnenkort ook de juiste kleding krijgt
(red. Rahaf is niet de echte naam van de vrouw op de foto. Ze wil onherkenbaar zijn op onze website voor de veiligheid van haar familie die zich nog in Syrië bevindt)

Welkom Winkels en inleverpunten

Wil je de vluchtelingen helpen aan warme, passende kleding? Door heel Nederland zijn er Welkom Winkels geopend en inleverpunten. Hier kun je de kleding die je wilt doneren aan de vluchtelingen kwijt. Kijk op onze website waar je terecht kunt.

Geef spullen