Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nederlandse Rode Kruis geeft reactie op berichtgeving rond Amerikaanse Rode Kruis
4 juni 2015 |

Nederlandse Rode Kruis geeft reactie op berichtgeving rond Amerikaanse Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis heeft kennis genomen van het artikel van ProPublica over de hulpverlening van het Amerikaanse Rode Kruis in Haïti dat op 3 juni 2015 is verschenen, en geeft een reactie.

"Wij kennen de details van de hulpverlening door het Amerikaanse Rode Kruis in Haïti niet, maar verwachten dat het Amerikaanse Rode Kruis goed kan uitleggen hoe zij het geld van Amerikaanse donateurs zo verantwoord mogelijk heeft besteed", laat Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis weten.

Reactie Amerikaanse Rode Kruis

Volgens ProPublica zou het Amerikaanse Rode Kruis 6 miljard dollar hebben ontvangen voor de hulpverlening na de aardbeving in Haïti in 2010, en daarvan 6 huizen hebben gebouwd. Inmiddels heeft ook het Amerikaanse Rode Kruis een reactie op het artikel van ProPublica en een persverklaring op haar website gepubliceerd.

Besteding van Nederlandse gelden in Haïti

Het Nederlandse Rode Kruis heeft het geld van Nederlandse donateurs voor een groot gedeelte besteed in de allereerste noodhulpfase. Daarna is vooral geïnvesteerd in water- en sanitatieprojecten, in nauwe samenwerking met het Canadese Rode Kruis, en in gezondheidszorgprojecten. "Kenmerkend voor de hulp aan Haïti is dat deze onder zeer moeilijke omstandigheden tot stand moest komen", aldus Lahr. "Wij zijn ervan overtuigd dat wij de gelden zo efficiënt en effectief als mogelijk hebben besteed. Wij koppelen de bestedingen van het Nederlandse Rode Kruis (uit de gelden van Giro555) onder meer terug op onze website en in de zes rapportages van Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties over de bestedingen in Haïti."

Eindrapportage Giro555

De zevende (tevens laatste) rapportage van Giro555 over bestedingen in Haïti verwachten de samenwerkende hulporganisaties binnenkort te publiceren.

Lees ook de publicatie van ProPublica, d.d. 3 juni 2015.