Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nederlandse Rode Kruis haalt 108.000 euro op voor slachtoffers orkaan Matthew
11 oktober 2016 |

Nederlandse Rode Kruis haalt 108.000 euro op voor slachtoffers orkaan Matthew

​​Het Nederlandse Rode Kruis heeft tot nu toe ​108.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van orkaan Matthew. Er is nog veel meer geld nodig om de getroffen Haïtianen van goede hulp te voorzien. Het Internationale Rode Kruis heeft het over 6,2 miljoen euro om 50.000 mensen nu  dringende hulp te verlenen. In totaal zijn ruim 1 miljoen mensen slachtoffer van de orkaan. 

haiti3.png

Orkaan Matthew heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Haïti. 

Ramp op r​amp 

Haïti is nog altijd de gevolgen van de aardbeving in 2010 niet te boven. Op 12 januari van dat jaar werd Haïti getroffen door de zwaarste aardbeving sinds eeuwen. Er vielen 220.000 doden en 300.000 mensen raakten gewond. Huizen, scholen en wegen werden verwoest. Veel overheidsdiensten en ministeries waren weggevaagd. De samenleving in één van de armste landen ter wereld was geheel lamgelegd. Bovendien brak cholera uit en werd het land getroffen door orkanen. Direct startten de samenwerkende hulporganisaties via Giro555 een nationale inzamelingsactie, met een geweldige opbrengst van 111 miljoen euro als resultaat. Al dat geld is intussen besteed.

De hulporganisaties achter Giro555 hebben deze gelden voor noodhulp en wederopbouw tot en met 2014 ingezet. Honderdduizenden mensen kregen levensreddende hulp. Zo werden dankzij de Nederlandse bijdrage bijvoorbeeld 8.500 huizen en 55 scholen gebouwd of gerepareerd. In totaal kregen 267.000 mensen toegang tot schoon drinkwater en werden 190.000 mensen getraind in rampenbestrijding. 

Effectief besteed

Het Nederlandse Rode Kruis heeft het geld van Nederlandse donateurs in 2010 voor een groot gedeelte besteed in de allereerste noodhulpfase. Daarna is vooral geïnvesteerd in water- en sanitatieprojecten, in nauwe samenwerking met het Canadese Rode Kruis, en in gezondheidszorgprojecten. "Kenmerkend voor de hulp aan Haïti is dat deze onder zeer moeilijke omstandigheden tot stand moest komen", aldus Jurriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. "Wij zijn ervan overtuigd dat​ wij de gelden zo efficiënt en effectief als mogelijk hebben besteed. Wij koppelen de bestedingen van het Nederlandse Rode Kruis (uit de gelden van Giro555) onder meer terug op onze website en in de zes rapportages van Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties over de bestedingen in Haïti."

Bekijk onze rapportages om te zien hoe het geld is besteed: http://giro555.nl/actions/aardbeving-haiti-2010/

Amerikaanse Rode Kruis

Op internet en in berichtgeving rijzen vragen naar de bestedingen van het Amerikaanse Rode Kruis in Haïti. In het verleden is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de bestedingen. Het Amerikaanse Rode Kruis legt op haar website uitgebreid uit hoe dit geld is uitgegeven:http://www.redcross.org/about-us/our-work/international-services/haiti-assistance-program/donations-at-work. Ook het Amerikaanse Rode Kruis roept op nu te doneren voor de slachtoffers van Matthew.

Giro 5125

Help de slachtoffers van orkaan Matthew door te doneren op giro 5125. Op die manier kunnen wij zo snel mogelijk de noodhulp verlenen. Het IBAN nummer behorende bij giro 5125 is NL02INGB0000005125 (6 nullen), o.v.v. Orkaan Matthew en ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.
 

 

Artikel delen?