Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nepal: hulpverlening tijdens regenseizoen was de grootste uitdaging
18 september 2015 |

Nepal: hulpverlening tijdens regenseizoen was de grootste uitdaging

​#AardbevingNepal - Meer dan 200.000 Nepalezen hebben hulp gekregen dankzij de giften aan Giro555 voor de Nationale Actie “Nederland helpt Nepal”. Het meeste geld ging naar onderdak, de aanleg van drinkwatervoorzieningen en de bouw van toiletten. Het Rode Kruis is op dit moment bezig met een groot wederopbouwplan.


Nepal11.jpg"Nepal krabbelt langzaam op", zegt actievoorzitter van Giro555 en directeur van het Rode Kruis Gijs de Vries. "Het accent in de hulpverlening verschuift steeds meer van noodhulp naar wederopbouw, zoals de bouw van permanente woningen, ziekenhuizen en scholen die sterk genoeg zijn om nieuw natuurgeweld te doorstaan."


Hulp Rode Kruis

Vandaag is er een tussenrapportage uitgekomen over de hulp die gegeven is met het geld van Giro555. Het Nederlandse  Rode Kruis heeft €4.139.634 ontvangen. Hiervan is tot 31 juli 2015 €1.517.184 besteed aan noodhulp en wederopbouw. Met dit geld zijn 27.800 tentzeilen, 1890 gereedschapskisten, 16.940 keukensets en 29.000 dekens gekocht.

Aan gezondheidscentra zijn 2 medische noodhulpboxen uitgedeeld. Deze boxen kunnen 7 gezondheidscentra voorzien van medische attributen. De Nepalezen hebben 21.500 persoonlijke hygiëne boxen gekregen en 10.000 jerrycans. In totaal heeft het Internationale Rode Kruis 780.000 mensen onderdak gegeven, 110.000 mensen medische zorg gegeven, 522.000 mensen van water en sanitatie voorzien en aan 483.000 mensen eten gegeven.

"We hebben een groot wederopbouwplan", zegt Kim de Vos, noodhulpmedewerker Nepal. "Het is de bedoeling dat er vrijwilligers worden getraind om te helpen met het bouwen van veiligere woningen die tegen aardbevingen kunnen. Hiervoor hebben we veel materialen en hulpverleners nodig". De Vos heeft veel bewondering voor de inzet van het Rode Kruis in Nepal. "In een korte tijd hebben we een grote gecoördineerde actie opgezet. Internationaal , nationaal en lokaal wordt er nauw samengewerkt. Bovendien beschikken de Nepalese vrijwilligers over een hoop kennis en ervaring".  

Regenseizoen

Het regenseizoen heeft de hulpverlening bemoeilijkt. "Vanwege door de regen veroorzaakte aardverschuivingen waren veel dorpen onbereikbaar. Nu er stabieler winterweer op komst is hoop ik dat we die plekken ook kunnen bereiken". De Vos ziet de toekomst voor de Nepalezen positief in maar het gaat zeker nog een aantal jaar duren voor het land hersteld is na de zware aardbeving.   

Al Panico, hoofd delegatie van het Internationale Rode Kruis in Nepal, ziet eveneens dat het land nog een lange weg te gaan heeft. "We kunnen de kosten voor ons wederopbouwplan niet dekken. Het is heel belangrijk dat de Nepalezen niet vergeten worden door de rest van de wereld."  

In totaal is ruim 25 miljoen euro gedoneerd aan Giro555, waarmee hulporganisaties noodhulp hebben verleend en 2 jaar hulpverlening kunnen garanderen. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Het Lilianefonds is gastdeelnemer bij de Nepal-actie.

 

Download hier de tussenrapportage.