Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Niet iedereen helpt altijd direct of onvoorwaardelijk
6 mei 2015 |

Niet iedereen helpt altijd direct of onvoorwaardelijk

Help jij iedereen altijd overal? Dat was de vraag. Gelukkig bevestigden gisteren de meeste bezoekers van bevrijdingsfestivals, dat zij helpen als zij in een noodsituatie terecht zouden komen. Foto HoH.jpg

Het Rode Kruis wil de held in jongeren wakker maken. (Foto: Eva Schweizer)

Jongeren van het Rode Kruis speelden op dertien bevrijdingsfestivals een game op een tablet waarin deelnemers dilemma's voorgeschoteld kregen, met altijd als centrale vraag: helpen of niet?

Vervelende jongen

Uit de reacties blijkt dat niet iedereen direct richting harde knallen, rook en gillende mensen rent. Maar vrijwel iedereen zou de helpende hand bieden, als iemand om hulp roept, zelfs al is de gewonde een vervelende jongen die net daarvoor nog een rotstreek uithaalde.  Dat bevestigde Siham op het hoofdpodium in Zwolle.  Als vrijwilliger voor de Syrische Halve Maan werd haar onpartijdigheid flink op de proef gesteld toen zij te maken kreeg met een zwaargewonde verrader. Ze wist echter vrijwel direct dat ze geen andere keus wilde maken dan kiezen voor menselijkheid en dus hielp ze de man. Daarmee is Siham een echte Hero of Humanity.

Zwolle-7.jpg 

Siham is een echte Hero of Humanity. (Foto: Mart Bron)

Het eigen vege lijf

Bij de discussies tijdens en na de game (waarin het verhaal van Siham ge├»ntegreerd was) bleek dat de keus om niet te helpen lang niet altijd te maken had met onwil of een gebrek aan lef. Veel mensen twijfelden of zij moesten helpen. Een getuige van de aanslag in Apeldoorn in 2009 twijfelde of hij zou gaan helpen. "Uiteindelijk ben ik niet gegaan, want er waren vast mensen die beter konden helpen." Ook het eigen vege lijf redden is een reden niet direct op zoek te gaan naar gewonden in een gebied waar grote paniek is.

 

De confrontatie met een gewonde die heel duidelijk om hulp vraagt, zorgt ervoor dat mensen over die drempel heen komen en de handen uit de mouwen steken. Dan lijkt het niet meer uit te maken van wie die hulpvraag komt. In de game was de gewonde namelijk een jongen die net daarvoor een meisje had lastig gevallen. De jongen is in shock en zijn vriend kan hem niet alleen tillen. Stuk voor stuk kozen de deelnemers voor menselijkheid. "Het is toch een mens," was een veel gehoorde reactie. Het verleden maakte niet uit: "In geval van nood moet je wat er eerder is gebeurd, loslaten."

 Foto HoH2.jpg

Het eigen vege lijf redden is een reden om niet direct op zoek te gaan naar gewonden in een gebied waar grote paniek is. (Foto: Eva Schweizer)

MBO-scholen

Het Rode Kruis wil samen met Critical Mass, het brein achter de game, het project verder ontwikkelen tot een educatief programma voor MBO-scholen. Op die manier wil het Rode Kruis jongeren prikkelen de held in zich zelf wakker te maken; iedereen kan immers in een noodsituatie terecht komen, waarbij de keuze om te helpen of niet, beslissend kan zijn voor een ander. Hoe meer mensen iedereen altijd overal helpen, hoe meer menselijk leed verzacht wordt. En dat is precies waar het Rode Kruis voor staat.