Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuw tekenvirus in Nederland
21 juli 2016 |

Nieuw tekenvirus in Nederland

Opgepast! Er is een nieuw tekenvirus ontdekt in Nederland. De eerste patiënt met het virus heeft zich al gemeld. Hij heeft het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) waarschijnlijk opgelopen tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. De wandelaar is gelukkig herstellende, maar het virus kán ernstig verlopen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Voorkom dus dat je door een teek gebeten wordt.

​​Teek_website_rode_kruis_beet_tips.jpg

Dit kun je doen om tekenbeten te voorkomen:​

Gebruik DEET

Smeer je in met DEET voor je naar buiten gaat. DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Als je er huidproblemen van krijgt, kun je DEET ook op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen smeren.​

Blijf op de paden

Teken zitten in struikgewas, bladerlagen en schaduwrijk gras. Als je op de paden blijft tijdens een wandeling wordt de kans op een tekenbeet kleiner.

Draag lichtgekleurde kleding

Als je lichtgekleurde kleding draagt valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij bijt. Ook is het belangrijk dat de kleding je lichaam goed bedekt. 

Trek Bugsox aan

Teken komen vaak via je broekspijp op je huid, het is daarom belangrijk je broek en je voeten te beschermen. Door speciale Bugsox te dragen kunnen teken niet naar boven kruipen. De sokken zijn geïmpregneerd waardoor de teek na een tijdje dood gaat in de sok.

Check jezelf

Ben je buiten geweest? Controleer jezelf en je kinderen meteen.  Als je door een teek gebeten bent, zie je in eerste instantie niet veel meer dan een zwart puntje op je huid. Populaire plekjes voor de diertjes om zich te nestelen zijn: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, rand van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Reageer snel

Zie je er een teek zitten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk! Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij het virus overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert. Trek de teek er in één rechte beweging uit met een puntig pincet of een speciale tekenpen/tekentang. ​

EHBO-app

Meer weten over wat je moet doen als je door een teek gebeten bent? D​ownload de EHBO-app.

 

Artikel delen?