Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwe berichtgeving over moord Rode Kruis-hulpverlener doet pijnlijke klap herleven
25 november 2010 |

Nieuwe berichtgeving over moord Rode Kruis-hulpverlener doet pijnlijke klap herleven

Veertien jaar na de moord op Rode Kruis-hulpverlener Hans Elkerbout publiceert de Britse krant The Times een interview met een voormalig Russische geheim agent. Hij beweert dat zijn dienst de moord heeft gepleegd. De Nederlandse Elkerbout was destijds voor het Rode Kruis in Tsjetsjenië. 

Elkerbout 

leidde de bouw van een weeshuis in het ziekenhuis van Novye Atagi, vlakbij de hoofdstad Grozny. Samen met vijf andere Rode Kruis-hulpverleners, afkomstig uit Spanje, Noorwegen, Canada en Nieuw-Zeeland, werd hij ’s nachts in het ziekenhuis doodgeschoten. 

Grote klap

De moord op deze Rode Kruis-hulpverleners heeft destijds diepe indruk gemaakt op alle betrokkenen binnen en buiten het Rode Kruis. Het was een grote klap dat dit ondanks de bescherming van het Rode Kruis embleem toch heeft kunnen gebeuren.  

Ontwikkelingen

Het Nederlandse Rode Kruis denkt met veel respect terug aan Hans Elkerbout en zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Het Internationale Rode Kruis heeft nooit haar pogingen opgegeven te achterhalen wat er die nacht is gebeurd.
 
Klik hier voor berichtgeving over dit onderwerp bij de Wereldomroep. En klik hier voor het anp-bericht.