Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwe gevechten in Zuid-Soedan: duizenden mensen op de vlucht
28 juni 2016 |

Nieuwe gevechten in Zuid-Soedan: duizenden mensen op de vlucht

​​#HulpBijConflicten - “Hoe vaak moeten Zuid- Soedanese burgers nog vluchten voor geweld?” Dat vraagt Gregor Mueller van het Internationale Rode Kruis zich af nu het geweld in Zuid-Soedan weer is opgelaaid en opnieuw duizenden burgers op de vlucht zijn.

Image-1.jpg  Het Rode Kruis wil graag iets voor de Zuid-Soedanese burgers doen, maar ook voor hulpverleners is de situatie niet veilig. (Foto: ICRC)

De gevechten, die zich ditmaal concentreren in en rond de stad Wau, maken het voor de inwoners nog moeilijker om aan voedsel en onderdak te komen. Na twee en half jaar oorlog zijn er ernstige voedseltekorten en honderdduizenden mensen op de vlucht.

Vredesakkoord

Ondanks een vredesakkoord dat rebellen en regering in augustus 2015 tekenden, blijft het geweld in het Afrikaanse land oplaaien. Tijdens deze laatste geweldsuitbarsting hebben weer duizenden mensen hun huis moeten verlaten, op zoek naar een veilig onderkomen. Het Rode Kruis wil graag iets voor deze en andere Zuid-Soedanese burgers doen, maar ook voor hulpverleners is de situatie niet veilig.

Internationaal humanitair recht

De hulporganisatie roept alle betrokken partijen dan ook nogmaals op om burgers en medische faciliteiten niet aan te vallen. “Hulpverleners mogen niet gehinderd worden bij het uitvoeren van hun taken,” zegt het plaatsvervangend hoofd van de Zuid-Soedan delegatie. “Daarnaast moeten mensen die proberen aan geweld te ontsnappen ongehinderd kunnen reizen. Dat is een verplichting die valt onder het internationaal humanitair recht,” aldus Mueller.

Blijven helpen

Vorige week hebben teams van het Internationale Rode Kruis zeventien gewonden kunnen evacueren uit Raja. De teams blijven hun best doen om zoveel mogelijk medische hulp ter plekke te brengen.

Jij kunt ook iets doen!

Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welk internationaal conflict dan ook? Geef nu.Of lees meer over ons werk in Zuid-Soedan

Artikel delen?